En un ple poc farcit, el debat sobiranista s'hi ha acabat fent un lloc. El PP ha volgut marcar distàncies amb el govern llançant un repte a l'alcalde. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "És important saber què és el que pensa l'alcalde de la ciutat al voltant d'una hipotètica declaració unilateral d'independència de Catalunya. Vostè està a favor o està en contra?" XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo sempre penso el que pensa el president de la Generalitat. Diu: no és el nostre marc ideal, ni el millor ni el que volem. A vostè el que li agrada és generar conflictes. I jo busco possibilitats d'entesa." Iniciativa, al seu torn, ha colat el debat nacional quan ha retret al govern el patrocini de Vodafone al Bicing. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Ara vostès ja fan com a Madrid. Alcalde, vostè fa igual que Ana Botella i el PP. Allà diuen Vodafone Sol i aquí vostès diuen Vodafone Bicing. De la seva mà, alcalde, Barcelona s'assembla cada dia més a Madrid." El ple ha aprovat per majoria que l'Ajuntament col·labori amb la Generalitat integrant les oficines de recaptació municipals a l'Agència Tributària Catalana. Una proposta d'Esquerra que reforça el discurs sobiranista. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Aquest primer embrió de la hisenda pròpia catalana és un element imprescindible per construir un nou país." El PSC s'hi ha abstingut, però des de fora del ple, Jordi Martí ha carregat contra el seu propi grup per haver frenat un altre text de rebuig a la sentència del Constitucional que anul·la la declaració de sobirania. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "El que no es pot fer és trencar la unitat del catalanisme, que és el que ens ha donat els majors rèdits i ens ha permès assolir les màximes llibertats nacionals." Voluntat de marcar perfil un dia abans de les primàries, que han irromput al ple en forma d'anècdota. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Senyor Fernández Díaz, molt agraït dels minuts de publicitat que em dedica des de fa dos plenaris." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Senyor Martí, crec que ho necessita, i jo sempre disposat a ajudar-lo." (somriures) Les primàries de demà marcaran un punt d'inflexió en un grup socialista que integren dos candidats amb pocs suports entre els mateixos regidors. A banda d'escollir l'alcaldable, a les eleccions està en joc la continuïtat o el reforç de Jordi Martí com a líder de l'oposició. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament.

En el torn de precs i preguntes, el PP ha exigit a l’alcalde el rebuig de l’Ajuntament a una hipotètica declaració unilateral d’independència, un rebuig que no ha arribat, ja que Xavier Trias s’ha limitat a parafrasejar les mateixes paraules del president Artur Mas: “No és el nostre marc ideal, ni el millor, ni el que volem.” En la mateixa sessió, el govern ha rebutjat el prec d’ICV-EUiA per revocar l’acord de patrocini de Vodafone al Bicing.

La sessió ordinària d’aquest mes de març  ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona que l’Ajuntament col·labori amb la Generalitat en l’àmbit tributari com ja ho fan les quatre diputacions. El consistori s’ha compromès a integrar les oficines de recaptació municipals a la xarxa d’oficines de l’Agència Tributària catalana (que inclou les de la Generalitat i les diputacions). El PSC s’hi ha abstingut i el PP hi ha votat en contra. El líder de la coalició independentista creu que aquest pas “és el primer embrió de la hisenda pròpia catalana”.

Des de BTVNotícies s’ha fet, com en cada sessió plenària, un seguiment en directe del ple. Tot i que de forma implícita i molt de rerefons, al plenari hi han planat les eleccions primàries del PSC a l’alcaldia d’aquest dissabte. Els comicis marcaran, sens dubte, un punt d’inflexió en el grup municipal socialista. Dos dels 11 regidors són candidats, un dels quals, el president del grup municipal, Jordi Martí, que en aquestes primàries es juga la continuïtat o el reforç del seu paper com a líder de l’oposició.