L’acord ha estat impossible, tot i els intents d’aquests darrers dies. Ja aquest dimecres el PP va avisar de dificultats per arribar al consens perquè no volia que el text final posés en dubte la feina de la Guàrdia Urbana. Des del primer dia, l’alcalde va expressar la voluntat de màxima transparència sobre el cas i, de fet, l’Ajuntament està fent una investigació interna sobre el que va passar arran d’aquests fets.
Les repercussions del 4-F compartiran protagonisme amb el debat sobre l’estat de la ciutat, habitual en cada primer plenari de l’any. Aquest cop, però, té la diferència que ho fa quan falten quatre mesos per a les eleccions municipals i, per tant, s’espera que el clima preelectoral inundi aquest punt de l’ordre del dia. L’alcalde farà una primera intervenció en què defensarà l’informe Barcelona 2015. Impuls a la recuperació econòmica i compromís amb el benestar de les persones. El document recull l’evolució dels principals indicadors de la ciutat durant l’any passat. En la intervenció, es preveu que l’alcalde faci un repàs de la feina feta durant l’últim any i, de retruc, durant tot el mandat que acaba el mes de maig. Els grups municipals ja han carregat aquesta setmana contra l’informe, en una primera valoració del que ha donat de si el mandat de l’alcalde Trias. Opinions que s’espera que traslladin en aquest debat que s’allargarà durant unes dues hores.
A la part d’impuls i control, el PSC i el PP buscaran la confrontació al govern amb dues proposicions sobre les relacions de l’Ajuntament amb la Generalitat. D’una banda, el PSC porta al ple una proposta d’acord que insta el govern a deixar sense efecte les operacions patrimonials que s’han fet entre les dues administracions a canvi de reduir el deute del govern català amb Barcelona. I, precisament per això, la proposició demana al govern municipal que presenti un recurs judicial per reclamar el que la Generalitat deu a la ciutat.
De l’altra, el PP porta una proposició de rebuig al pressupost de 2015 de la Generalitat, perquè denuncia que baixen les inversions a la ciutat. Per això demana també que el govern català i els grups parlamentaris es comprometin a incloure als comptes les inversions, transferències, les despeses ja compromeses i el deute amb Barcelona.
Iniciativa, en canvi, opta per una proposició que recull un seguit de mesures que vol que l’Ajuntament estudiï i posi en pràctica per lluitar contra la contaminació. Entre aquestes mesures hi ha l’extensió de la zona 30 a tota la ciutat, limitar a 80km/h la velocitat als accessos viaris i establir zones exclusives per a vianants durant els caps de setmana. La proposta d’acord d’Esquerra busca el compromís del govern per crear un institut municipal de drets civils i qualitat democràtica.
En la part executiva del plenari està previst que s’aprovi de forma provisional la modificació del Pla General Metropolità a la barriada de Plus Ultra – la Vinya, a Sants Montjuïc, per protegir i desafectar aquest sector, fins ara afectat per aquest pla de 1976. I en el torn de precs i preguntes al govern, Iniciativa i el PSC interpel·laran l’executiu sobre el pla urbanístic que preveu convertir la torre Deutsche Bank, al passeig de Gràcia amb la Diagonal, en un hotel de luxe. També els socialistes demanaran al govern què ha fet pels veïns del carrer de Santa Rosalia que van haver de ser desallotjats de casa seva per problemes estructurals de l’edifici. El PP, en canvi, buscarà el cos a cos amb l’alcalde amb les polítiques del govern envers les motocicletes i els ciclomotors.