Barcelona agafa el relleu de Vitòria i s’estrena com a capital de la Xarxa de Ciutats contra la Impunitat Franquista. La jornada engega en una seu carregada de simbolisme, l’antiga presó Model, que tot just aquest cap de setmana s’ha obert al públic, en espera que se’n defineixi el futur a través d’un procés participatiu. Allà, l’alcaldessa, Ada Colau, ha arrencat la jornada i, juntament amb els alcaldes de Vitòria, Pamplona, Saragossa i el representant municipal de Madrid, ofereixen una roda de premsa sobre les properes accions de la xarxa de ciutats. Una trobada inaugurada per l’alcadessa, que ha dit que “mai no es podrà pal·liar el dolor de les víctimes del franquisme, però que faran políticament tot el que puguin per recuperar la memòria històrica”. Colau també ha volgut remarcar que sense identitat i sense memòria no es pot aconseguir la democràcia que reivindica el consistori, que no renuncia -ha dit Colau- a la veritat, a la justícia i a la reparació pels crims franquistes.

La trobada té dos blocs principals: l’un ha donat la paraula als representants municipalistes i l’altre, a experts en drets humans. A la primera taula, els representants de les ciutats membres de la xarxa, com Madrid, Vitòria o Pamplona, han debatut amb Barcelona les iniciatives de cada ciutat en contra de la impunitat franquista; i, en la segona, els experts analitzaran les diferents vies jurídiques per asseure al banc dels acusats els responsables dels crims del franquisme. També hi participen les tres germanes de Salvador Puig Antich, que s’encarregaran de fer el tancament de la jornada.

La Xarxa de Ciutats contra la Impunitat Franquista es va crear l’octubre del 2016 a Pamplona. Aquesta agrupació de ciutats, formada per Madrid, Saragossa, la Corunya, Vitòria o Cadis, entre d’altres, té l’objectiu de coordinar les iniciatives de les diferents ciutats per aconseguir obrir una escletxa que permeti a les víctimes del franquisme accedir a la justícia. Fins ara Barcelona s’ha sumat a la querella que s’instrueix al Jutjat número 1 de Buenos Aires, participa com a acusació popular en processos judicials contra els bombardejos de l’aviació italiana dels anys 1936 i 1937, i ha anunciat una querella contra Carlos Rey González, advocat en actiu que va redactar i signar la sentència de mort de Salvador Puig Antich.

Referència a la situació política actual 

Ada Colau, en aquest acte, també ha tingut un record per a les persones que són actualment en presó preventiva, especialment Jordi Cuixart, que va coincidir en un acte a la Model com a president d’Òmnium Cultural i que ja no hi és pel que considera un abús de la presó incondicional.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a