Mentrestant, l’espai estarà obert al públic de dilluns a dissabte de 10 a 19 h. En aquest horari, es podrà visitar el pati interior, al qual s’accedeix pel carrer d’Entença. Els qui també vulguin visitar l’interior ho hauran de fer divendres, de 15 a 18 h, i dissabtes, de 10 a 18 h. La diferència d’accés de l’exposició “La Model ens parla” és que ara no caldrà inscripció prèvia per accedir a l’antic centre penitenciari. L’únic requisit és que els grups hauran de ser d’un màxim de 30 persones.

Una gran festa per inaugurar nova etapa

Aquest diumenge a les 11 h ha arrencat una festa per donar la benvinguda a la Model com a nou espai d’ús ciutadà. Hi han assistit personalitats com l’alcaldessa, Ada Colau, la tinenta d’alcalde, Janet Sanz i el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes. Durant el seu discurs, Colau ha dit que la Model mai més sigui un “espai d’ombra, por i reclusió” i ha tingut paraules també per a Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart: “Segur que voldrien ser avui amb nosaltres […] han defensat les seves idees de forma pacífica i no haurien d’estar en presó preventiva”, ha sentenciat l’alcaldessa. Tots quatre segueixen a les presons d’Estremera i Soto del Real.

A la festa també hi han anat entitats que han estat clau en la lluita per tancar la presó, com la presidenta de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Sylvianne Dahan, o Xavier Riu en nom de la plataforma Fem Nostre l’Espai de la Model.

Durant l’acte, també s’ha inaugurat una exposició de fotografies instal·lada als murs del recinte, que mostren com era la presó just després de tancar-la, el 8 de juny de l’any passat.

I ara què?

A partir d’ara tothom podrà accedir al pati, l’espai de paqueteria, el locutori, el centre panòptic, les galeries 4 i 5 i el poliesportiu. Però encara s’ha de decidir quins usos tindrà l’edifici en el futur. L’Ajuntament va descartar una consulta per decidir-ho però farà un procés participatiu durant el primer semestre d’aquest 2018.

El proper any es vol actualitzar el Pla director del 2009 perquè al 2020 es puguin començar les obres, amb un pressupost previst de 4,9 milions d’euros durant aquest mandat. Durant la festa d’aquest diumenge, els veïns han demanat celeritat en el procés participatiu perquè volen que els usos de la Model es decideixin com més aviat millor. Entre les preferències hi ha tres peticions principals: una gran zona verda, un espai memorial per recordar la història de la presó i un pla d’equipaments públics que cobreixi les necessitats del barri.