Després de la pandèmia i amb el comerç de proximitat molt tocat, de Barcelona en va sortir una proposta cap a Europa: diversos representants del comerç a la ciutat van reunir-se amb la Comissió de Peticions del Parlament Europeu per impulsar la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat. L’objectiu era defensar les botigues de barri, protegir l’economia local i reforçar el teixit social de les ciutats grans. Com a ciutat des d’on va sorgir la idea, Barcelona es va situar aleshores com a candidata a ser-ne la primera escollida.

Sergi Barrera, el director de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, recorda com la proposta “va ser aprovada en comissió parlamentària i després va arribar al ple, on es va votar i es va aprovar per unanimitat, sense cap vot en contra“. El que falta ara, explica Barrera, és “veure quan es posa en marxa aquesta proposta i quina serà la primera capital, que tots volem que sigui Barcelona”.

Com fer arribar iniciatives a Europa?

La ciutadania, les entitats i també les ciutats tenen mecanismes de participació per empènyer les institucions europees a fer passos en un sentit o altre, entre els quals destaquen aquests:

  • Votar a les eleccions europees, que es convoquen cada cinc anys. És el procés participatiu més senzill i obert.
  • Presentar propostes a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu. La petició es fa arribar a la Comissió de Peticions i, si l’aprova, les persones o entitats l’hauran de defensar davant la comissió parlamentària corresponent, que decidirà si l’eleva fins al plenari del Parlament Europeu, en el qual s’ha d’aprovar per majoria. És l’exemple de la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat, impulsada des de Barcelona.
  • Presentar una iniciativa ciutadana. Calen com a mínim un milió de signatures, repartides en almenys set països diferents, per fer arribar la iniciativa al Parlament Europeu perquè la debati i la voti.
  • Fer pressió amb manifestacions o manifestos unitaris. És l’eina que utilitzen, per exemple, les ciutats, quan presenten un manifest que insta la UE a regular algun aspecte que les afecta. I també entitats o ciutadans quan es manifesten a les seus del Parlament Europeu a Estrasburg, Luxemburg o Brussel·les per exigir una nova llei o reglament.