El Parlament Europeu debatrà aquest dilluns al vespre la creació de la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat, una proposta que ha nascut a Barcelona, des de la Fundació Barcelona Comerç, que agrupa els eixos comercials de barri de la ciutat. La capitalitat ha de servir per conscienciar de la necessitat del petit comerç, però també per tenir veu pròpia a Europa i poder defensar els seus interessos davant del comerç electrònic.

Delegació barcelonina a Estrasburg

Fins a Estrasburg viatjarà una delegació de la Fundació Barcelona Comerç, amb el president de l’entitat, Salva Vendrell, entre altres membres. També els acompanyaran la regidora de Comerç, Mercat i Consum, Montserrat Ballarín, i el secretari general de Comerç de la Generalitat, Jordi Torrades. Tenen el suport de totes les administracions en aquest pas per posar el peu a les institucions europees, també el del Govern espanyol, l’AMB i la Diputació de Barcelona.

Unanimitat al Comitè de Peticions

El Comitè de Peticions del Parlament és l’encarregat de presentar la proposta de creació de la capitalitat i ho farà la seva presidenta, la catalana del grup popular Dolors Montserrat. A continuació els grups polítics hi intervindran i dimarts es votarà. El Comitè de Peticions, que és l’encarregat de recollir les propostes i presentar-les al ple, va votar per unanimitat la presentació de la proposta.

Barcelona cobrarà una taxa a les grans empreses de repartiment de comerç electrònic
La mesura només s’aplicarà als operadors postals que facturin més d’un milió d’euros anuals i que ocupin l’espai públic, com, per exemple, Amazon

És la primera vegada que des de la societat civil s’impulsa una capitalitat, ja que fins ara ho havien fet els governs i estats europeus. A més de la Fundació Barcelona Comerç, l’entitat europea d’agrupacions de petits comerciants Vitrines d’Europa també ha impulsat la proposta. Aquesta entitat està formada per Barcelona Comerç i entitats de França, Portugal i Itàlia.

Defensa del model de ciutat europea

La pandèmia ha agreujat els problemes que preocupaven el petit comerç, com ara l’auge del comerç electrònic i la pujada dels preus del lloguer. Els comerciants s’han conjurat per arribar a Europa, on es legislen aquests assumptes, i defensar el model de ciutat europea. “Els europeus anem a comprar a peu, fem barri, però si seguim sense protegir el petit comerç, cada vegada ens apropem més al model americà i asiàtic de centres comercials on s’ha d’arribar amb cotxe”, ha lamentat Salva Vendrell, president de Barcelona Comerç. A més, defensen que els locals a peu de carrer donen vida, seguretat i llum als carrers i el petit comerç paga els impostos a la ciutat on treballa.