Cues a fora... i ni un seient buit al míting de Podem. Màxima expectació en el primer acte a Barcelona com a secretari general de Pablo Iglesias, rebut com una estrella. Entre els 3.000 assistents, l'expresident Pasqual Maragall i representants de tots els partits d'esquerres, excepte la CUP. Davant seu, Podem s'ha mostrat convençut que poden guanyar les properes eleccions generals. I en clau catalana, primer titular. GEMMA UBASART, secretària de Plurinacionalitat de Podem "Quiero que Catalunya se vaya? No, no quiero. Pero sé que la casta española ha insultado a los catalanes, sé que la casta española no ha entendido que España es un país de países, un país de naciones donde se hablan diferentes lenguas." Pel que fa al dret a decidir, hi estan a favor, però no només en la qüestió nacional. I aquí, allau de crítiques cap a CiU. GEMMA UBASART "No acceptarem lliçons de catalanitat d'aquells que s'han enriquit amb el tres per cent." PABLO IGLESIAS, secretari general de Podem "Quién tiene cuentas en Suiza tiene un nombre, traidor!" I també un missatge directe a la CUP. "Yo no me abrazo a Mas ni Rajoy." Iglesias s'ha mostrat convençut que 2015 serà l'any del canvi. La visita de Pablo Iglesias a Catalunya servirà també perquè es reuneixi amb representats de diferents entitats socials i també amb Ada Colau, de Guanyem, amb qui explorarà una possible aliança electoral per a les properes eleccions.

El primer gran acte públic del secretari general de Podem a Catalunya ha estat multitudinari. El Centre Municipal d’Esports de la Vall d’Hebron ha completat el seu aforament, d’unes 3.000 persones, abans de les 12 hores, quan estava previst que comencés. Prop de 4.000 persones, segons els Mossos d’Esquadra, n’han quedat fora. La cua per entrar envoltava tot el pavelló.

El discurs de Pablo Iglesias ha refermat el compromís amb el dret a decidir a Catalunya, però no només per independitzar-se d’Espanya sinó sobretot per triar el model de país que es vol construir. Iglesias ha repetit que no vol que Catalunya marxi d’Espanya, però ha reconegut que “la casta espanyola ha insultat els catalans, perquè no ha entès que Espanya és un país de països, un país de nacions on es parlen diferents llengües, on hi ha diferents cultures“. El secretari general de Podem ha proclamat que “on alguns volen fer política aixecant murs, nosaltres preferim bastir ponts”.

Iglesias s’ha mostrat disposat a obrir un procés constituent “per discutir de tot amb tothom”, però ha advertit que mai s’abraçarà amb Mariano Rajoy ni amb Artur Mas (com va fer el líder de la CUP, David Fernández, la nit del 9-N). El líder de Podem ha dit que no venia a Catalunya “per prometre res a ningú, a canvi de vots ni de favors”, perquè ell tampoc no es refia dels polítics que ho fan.

El líder de Podem ha carregat durament contra la corrupció, ha acusat de traïdors persones com l’expresident Pujol que -segons ha dit- no tenen més pàtria que els bancs, i ha defensat una societat on no es penalitzi qui no pot pagar el lloguer i sí els que s’enriqueixen a costa dels altres.

Abans que Iglesias, ha parlat la secretària de Plurinacionalitat del Consell Ciutadà de Podem, la catalana Gemma Ubasart, que ha reivindicat la plena catalanitat d’un partit com Podem: “Han arribat a posar en dubte que Podem sigui un partit català pel fet que no fem d’escolanets d’Artur Mas”, ha dit, abans de proclamar que “no acceptarem lliçons de catalanitat d’aquells que s’han enriquit amb el 3%”.

L’acte ha acabat, com tots els de Podem arreu d’Espanya, cantant ‘L’estaca’ de Lluís Llach.