El ple ordinari del mes de maig ve marcat pel debat entorn de la seguretat, però també per l’estrena pública del nou govern de coalició de Barcelona en Comú i el PSC. De fet, el pacte es va signar i fer efectiu fa tot just dos dies, dimecres passat.

Aquesta ampliació de govern, que passa d’11 a 15 regidors, centrarà el debat a l’inici de la sessió, en què l’executiu explicarà els canvis que hi ha hagut al cartipàs i l’oposició hi podrà dir la seva. Aquests canvis han cedit la segona tinència d’alcaldia al PSC, així com altres regidories i el control de tres districtes.

Els canvis, però, no es visualitzaran de forma significativa en el plenari. De fet, tots els regidors s’asseuran al mateix lloc que ocupaven fins ara. No hi haurà canvis tampoc en la presidència. En un primer moment s’apuntava que Jaume Collboni, com a segon tinent d’alcalde, pujaria en una de les cadires al costat de l’alcaldessa, però no serà així. Tampoc no hi haurà canvis a la bancada del govern i les esquerres i, per tant, els regidors republicans faran de “frontera” entre els de Barcelona en Comú i el PSC, que seuen separats.

Segons ha pogut saber BTV, es va oferir a Esquerra canviar de lloc i seure just a sota dels regidors de la CUP per apropar el PSC als seients de Barcelona en Comú, però els canvis no s’han acabat de consensuar tot i que els republicans asseguren que hi estaven disposats. Coincidint amb aquesta ampliació de govern, diversos grups de l’oposició presenten propostes d’acord i peticions a l’executiu que hi tenen a veure.

I el tema en comú és la seguretat, una qüestió que molt probablement farà sortir a debat els aldarulls que hi ha hagut aquesta setmana a Gràcia arran del desallotjament del local anomenat com a Banc Expropiat. El líder de CiU, Xavier Trias, farà un prec directe a l’alcaldessa en què li demana que es creï una regidoria de seguretat i que es nomeni un regidor d’aquesta àrea. Els convergents consideren que Ada Colau, que és qui té atribuïda l’àrea de Seguretat, no ha estat a l’altura i ha generat desconfiança amb la Guàrdia Urbana. Ciutadans i PP, per la seva banda, presenten dues proposicions que van en la mateixa línia. La formació taronja també vol un regidor de Seguretat, però reclama també el cessament del cap de la Guàrdia Urbana i que el Pla director de la Guàrdia Urbana tingui incorporacions dels sindicats i dels grups municipals. El PP demana directament que es nomeni un regidor de Seguretat perquè l’alcaldessa no tingui més aquesta responsabilitat. Els populars volen promoure amb aquesta votació el que han anomenat com “l’autocessament” de Colau.

I encara sobre seguretat, a l’inici d’aquest ple el govern presentarà el Pla director de la Guàrdia Urbana,un document amb el qual l’executiu planteja dissoldre la Unitat de Suport Policial, coneguda popularment com els antiavalots, per reconvertir-la en la unitat de reforç de proximitat i emergències. El pla també recull destinar un policia de barri a cadascun dels 73 barris de la ciutat. Caldrà veure com reben aquest document els grups de l’oposició en una sessió en què la seguretat serà molt present. Arran dels últims incidents entre la Guàrdia Urbana i els venedors a la manta, en què recordem que un agent va resultar ferit per un manter que està a la presó, la CUP farà una pregunta directa a l’alcaldessa. Els cupaires volen saber si el govern ha obert una investigació interna per depurar responsabilitats dins la Guàrdia Urbana perquè asseguren que els manters han denunciat ser colpejats per agents de la policia.

En la part executiva, el ple porta a aprovació definitiva diversos plans urbanístics d’ordenació. D’una banda, el pla que preveu regular els clubs i associacions de consumidors de cànnabis i que permetrà que la gran majoria dels que ja existeixen puguin seguir oberts malgrat que incompleixin les distàncies que fixa el document respecte a centres educatius. Avui també s’ha de votar de forma definitiva el Pla especial d’ordenació de la Rambla, que ve heretat del mandat anterior, i que preveu eliminar les antigues ocelleries (de fet, queden fora de la regulació d’aquest pla, un fet molt significatiu) i també limita les parades de flors i quioscos.