El govern ha fixat el rumb d'aquest mandat en el Programa d'Actuació Municipal, un document de grans línies que creu que pot ser vàlid per la propera dècada. El PAM preveu una inversió de 1.660 milions d'euros fins a 2019 amb l'objectiu principal de reduir les desigualtats. Hi han d'ajudar mesures com el pla de Barris o la creació d'una renda infantil municipal. En clau econòmica, el govern estudiarà crear una nova taxa perquè el turisme tingui un retorn social. Amb més carrils bici i la connexió del tramvia es vol avançar cap a una ciutat més ecològica. També es fomentarà la participació, amb propostes com penalitzar càrrecs electes que incompleixin compromisos adquirits. Tot plegat i molt més es recull en un document que el govern veu com un punt de partida obert a aportacions. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Davant del perill d'una Barcelona fracturada, d'una Barcelona que desaprofiti la potencialitat de tota la seva gent, tenim un pla. Tenim un pla, tenim un model de ciutat. Fem aquesta proposta de pla que ara volem discutir, que ara obrim a la discussió." De fet, dilluns arrenca un procés de participació ciutadana, que avançarà en paral·lel amb la negociació política que el govern ja ha dit que centrarà, principalment, en els partits d'esquerres. El PAM s'ha d'aprovar en el ple de juliol.

Segons ha explicat Pisarello, es tracta d’un full de ruta “que va a l’arrel del problema ja que les desigualtats no es resolen només amb mesures pal·liatives”. El PAM està estructurat en cinc eixos principals i consta de 321 mesures concretes amb els quals el govern municipal vol “transformar el model socioeconòmic de la ciutat per fer-lo més just, més sostenible”.

El primer eix del programa incideix en la necessitat de garantir una Barcelona diversa que “garanteixi el bon viure per a tothom”. En aquest sentit, es vol assegurar els drets socials bàsics i garantir la igualtat d’oportunitats. Inclou mesures com el Pla de barris, la creació d’una renda municipal infantiil, la construcció de 4.000 habitatges públics, la construcció de noves escoles bressol públiques o adaptar la Guàrdia Urbana a les noves necessitats de la ciutat.

El PAM també preveu avançar cap a una economia que estigui al servei de la ciutat amb un pla de reindustrialització basat en la innovació, un pla estratègic de turisme, un pla de xoc contra l’atur de llarga durada, mesures per revitalitzar el comerç de proximitat i donart suport a l’economia social i cooperativa. També es vol impulsar una Barcelona més humana i amb transició ecològica que pugui combatre fenòmens com la contaminació i aposti per l’ecologia sostenible. En aquest eix es proposen mesures com consolidar el Parc dels Tres Turons com a pulmó verd de la ciutat, desplegar el projecte de les superilles i impulsar la connexió dels tramvies. El full de ruta del govern de Barcelona en Comú destaca també la necessitat d’impulsar una participació activa de la ciutadania i d’adoptar mesures per garantir la transparència i el bon govern. Finalment,es volen impulsar mesures per aconseguir que Barcelona sigui una referència al món en la transició cap a un nou model econòmic, basat en la defensa dels drets humans i la justícia.

La proposta de PAM comença ara la seva tramitació, i arrenca amb una primera fase en què s’obrirà al debat ciutadà i amb els grups municipals. El procés participatiu per a la ciutadania s’obrirà l’1 de febrer i es tancarà el mes d’abril, amb l’objectiu de portar-ho a aprovació inicial a la Comissió de Presidència abans de l’estiu. Superat el mes d’exposició pública, la previsió del govern municipal és portar el PAM 2016-2019 per a aprovació definitiva al consell plenari el mes de juliol.