El Ple de juny a l’Ajuntament de Barcelona ha acordat reclamar al Govern espanyol les inversions previstes a la ciutat que no s’han executat. La petició s’ha fet després que el Ministeri d’Hisenda fes públic que el 2021 es va gastar a Catalunya el 36 % del que s’havia pressupostat. La demanda a l’Estat s’ha fet a instàncies d’ERC i Junts, que han aprovat les seves propostes sense cap vot en contra i amb l’abstenció del PP i del PSC (a la proposta d’ERC).

El líder d’ERC, Ernest Maragall, ha assegurat que amb les xifres d’inversió executada “l’Estat ha dimitit de complir amb Catalunya”, i ha assenyalat els últims governs i les empreses públiques encarregades de les infraestructures. Maragall ha destacat la “manca d’inversió” a Rodalies. Des de Junts, Ferran Mascarell ha lamentat que “l’Estat pressuposta poc i executa menys” i que “abandona Barcelona per ser una ciutat de segona“.

“Barcelona, al davant de tot”

La resta de grups han assenyalat també la Generalitat de Catalunya per falta d’inversió a Barcelona. Tot i admetre que les xifres d’execució pressupostària “són millorables”, la socialista Laia Bonet ha dit que “l’Estat hi inverteix el doble que la Generalitat” i ha acusat ERC i Junts de no ser igual d’exigents amb el govern del qual en formen part. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha reclamat “posar Barcelona al davant de tot”.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz (BComú), ha dit que “és important exigir a totes les administracions”. Ha fet llista d’inversions de l’Estat que cal accelerar, com ara el Pla de Rodalies, el corredor del Mediterrani o l’estació de la Sagrera, però també ha instat la Generalitat a modernitzar el metro, culminar els carrils bus d’entrada a la ciutat o les estacions de bus previstes.

El dèficit de la Generalitat

Des de Ciutadans, Paco Sierra ha acusat els grups independentistes de victimitzar-se i ha assenyalat que “el dèficit d’inversió de la Generalitat amb Barcelona és desmesurat”. Josep Bou (PP) ha afegit que la falta d’execució pressupostària no és només culpa de l’Estat, “totes les administracions hi tenen part, també la Generalitat”. “Reclamem a l’Estat? Sí. I a la Generalitat, també”, ha afirmat Eva Parera (Valents), que ha afegit que “l’independentisme és qui més ha arruïnat Catalunya”.

La proposta d’ERC que s’ha aprovat recull literalment denunciar el dèficit d’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya i l’acfectació directa que té a Barcelona. El text demana quantificar les obres pressupostades i no executades i crear un fons de compensació. Per la seva banda, la proposta de Junts també reclama un mecanisme de compensació i que l’Estat aporti més diners al transport públic metropolità.