Eixample pla d'usos terrasses

El Pla d’usos de l’Eixample per limitar l’obertura de restaurants, supermercats i altres activitats vinculades al turisme a tot el districte ha obert una esquerda entre els dos socis de govern a l’Ajuntament de Barcelona. En un debat a la Comissió d’Urbanisme, el PSC ha votat a favor de modificar el document i limitar-lo als carrers on es va fer una suspensió de llicències per la superilla de l’Eixample, mentre que Barcelona en Comú hi ha votat en contra.

Els socialistes ja es van abstenir en l’aprovació inicial que es va fer en la Comissió de Govern. La tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC) ha dit que el Pla d’usos que es va aprovar “confon la part amb el tot” i que extrapola a tot el districte una regulació com la que es va fer al carrer de Girona. “Cal donar respostes diferents a entorns amb necessitats diferents”, ha afirmat Bonet, que ha demanat “més temps, més diàleg i més acord”.

Un model que pot ser bo per a un entorn no ha de ser bo per a tot el districte, cal tenir en compte la diversitat
Laia Bonet, tercera tinenta d’alcalde (PSC)

Els comuns s’obren a seguir-ne parlant

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz (BComú), ha dit que el pla aprovat és “una bona proposta de partida per seguir treballant” i ha afegit que, malgrat les diferències amb el PSC, “hi ha consens que calen instruments per evitar la gentrificació“. Sanz ha explicat que el Pla d’usos posa topalls però no prohibeix activitats i que l’objectiu és treballar perquè el model del carrer d’Enric Granados, amb molts locals de restauració, no es repeteixi en altres carrers.

Estan d’acord a tenir Enric Granados a tots els carrers? L’Eixample necessita un pla d’usos per evitar la gentrificació
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme (BComú)

Els dos socis de govern han exhibit les diferències en un debat a la comissió a instàncies de Junts. El portaveu Jordi Martí ha recriminat a Janet Sanz que “no hi ha consens ni al cor del govern” per aplicar aquest Pla d’usos i ha lamentat que “tiren pel dret sense diàleg”. Ciutadans, el PP i Valents han donat suport a la proposta de refer el pla, mentre que ERC hi ha votat en contra com els comuns.

La republicana Eva Baró, però, ha apuntat que la solució no és regular uns llocs sí i uns altres no ni tampoc fer-ho tot igual sinó “agafar el bisturí i aplicar-ho segons les zones”. La proposta que s’ha aprovat també insta el govern municipal a ampliar el termini per presentar al·legacions al ple a quatre mesos.