El futur president, Quim Torra, ha arribat al Parlament acompanyat del seu equip més proper: Elsa Artadi, Josep Costa, Laura Borràs i Francesc de Dalmases. Amb puntualitat ha començat el discurs en què, de nou,ha reivindicat la figura del president Carles Puigdemont i s’ha compromès a “ser lleials al mandat de l’1 d’octubre”.

Torra defensa “una república de tots, amb plenitud de drets”

En el seu discurs, Torra ha defensat la posada en marxa d’una república “on tohom guanyarà drets i ningú no els perdrà” i ha apuntat que serà una Catalunya “que mirarà Europa” i on es respectaran els drets fonamentals. Com va fer en la primera sessió de la investidura, ha fet una part del discurs en aranès i castellà per remarcar que vol que Catalunya sigui un país on “tothom gaudeixi de la plenitud de drets”.

A diferència del discurs de dissabte, Torra ha donat detalls de l’acció de govern que vol desenvolupar. D’entrada, ha anunciat que vol recuperar 16 lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, com la llei catalana del medi ambient. També ha apostat per donar una nova vida a les oficines de la Generalitat a l’exterior, que el govern central va tancar. També ha detallat mesures concretes en educació, habitatge i medi ambient. Ha anunciat un pla de xoc per impulsar l’habitatge públic i també s’ha compromès a impulsar la renda garantida per a la  ciutadania. Torra ha anunciat que el futur govern vol crear una empresa pública d’Aigües Ter-Llobregat. 

Torra, sobre els tuits: “Em sap greu, no tornarà a passar”

En aquesta segona sessió, Torra ha demanat explícitament perdó per les polèmiques piulades de fa sis anys. Ha dit que, tot i que estan fora de context, lamenta haver-les fet. Torra ha assegurat que li sap greu i ha afegit que se’n penedeix i “no tornarà a passar”.

Arrimadas (C’s): “Ningú no ens durà a cap república i ningú no farà res del que ha dit avui aquí”

La primera a intervenir després de Torra ha estat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha assegurat tenir una “enorme tristesa” per l’elecció de Torra com a candidat perquè, ha assegurat “porta al xoc i la confrontació”. Ha tornat a lamentar els tuits de Torra i l’ha acusat de voler-se “carregar i no recuperar” les institucions catalanes.

A més, ha posat en dubte les promeses de Torra i ha assegurat que “ningú no ens durà a la república ni farà res del que ha dit avui”. Arrimadas ha acabat la intervenció argumentant que el nacionalisme de Torra representa “el passat, l’Europa del segle XXI” amb el seu discurs “identitari i excloent”, “que defensa la xenofòbia”.

Després d’Arrimadas, ha intervingut el socialista Miquel Iceta, que ha advertit a Torra que “ni procés constituent ni projecte de republicà tenen cabuda en el nostre marc legal”. En aquest sentit, li ha demanat que respecti la legalitat vigent i “eviti la fractura”. I li ha advertit que “si per fer república cal vulnerar lleis, això acabarà en batalla campal”.

El portaveu de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech, ha assegurat que no celebraran aquest nou govern perquè “les coses s’haurien pogut fer infinitament millor”  i ha apel·lat directament la CUP i ERC per no haver pogut escollir en cinc mesos “un candidat progressista”.

En nom del PP ha parlat Xavier García Albiol, que ha mostrat preocupació per la “visió identitària i excloent” de Torra, a qui ha acusat de voler convertir en “invisibles tots els no independentistes” i també en “forasters els qui no pensen com vostè”. García Albiol ha acusat els independentistes de no haver fet res més en els últims tres anys que “buscar la divisió a la societat catalana i gastar-se els diners en el procés.” I ha advertit Torra que “només depèn de vostè que l’autogovern de Catalunya no es torni a intervenir”. 

Sabrià (ERC): “Volem un país on la llibertat surti de la presó i hi entri la corrupció”

El líder d’ERC en el Parlament, Sergi Sabrià, ha celebrat aquest dilluns que la cambra aprovi la investidura del candidat de JxC a presidir la Generalitat, Quim Torra, perquè veu imprescindible la formació d’un govern: “Avui fem un pas molt important”. En el seu discurs durant la segona sessió d’investidura, ha reivindicat que es recuperarà la Generalitat “per posar-la a mans dels ciutadans de Catalunya” i ha sostingut que cal un país on els “Oriols, Jordis, Dolors surtin de la presó i hi entrin els Millet, Urdangarín i Bárcenas”.

Per part de JxC, Eduard Pujol s’ha refermat en què la república que proposen ha de ser “una solució definitiva perquè s’acabin els pedaços” i ha demanat a C’s i el PP que diguin públicament quan i com aixecaran el 155. Per això els ha demanat que “compleixin la paraula donada i no s’adormin”.

Riera (CUP): “Cal avançar cap a la ruptura”

El diputat de la CUP Carles Riera ha volgut deixar clar que l’abstenció dels quatre diputats cupaires no suposa donar suport al govern de Quim Torra sinó que respon a “l’excepcionalitat repressiva” de l’Estat. “Som i serem a l’oposició per lleialtat a l’1-O i fidelitat a qui no vol fer ni un pas enrere en el camí cap a la república”, ha afegit Riera, que  també s’ha dirigit directament als comuns per instar-los a desobeir el Tribunal Constitucional (TC) quan suspèn lleis del Parlament “destinades a les classes populars”. “Desobeiran el TC o seguiran sostenint el règim del ’78?”, els ha preguntat.

Torrent notificarà al rei per escrit la investidura

S’espera que Quim Torra pugui ser al migdia quan sigui investit, fent ús de la majoria simple de la segona volta d’un debat d’investidura. Per arribar fins aquí, i després de les eleccions del 21-D en les quals els partits independentistes van aconseguir majoria a la cambra catalana, s’han intentat investir tres noms més: Carles Puigdemont, Jordi Sànchez —en dues ocasions— i Jordi Turull; candidats que no s’han pogut investir perquè són a presó o fora de Catalunya.

La investidura es farà realitat només una setmana abans que finalitzi el compte enrere per a la convocatòria d’eleccions, el 22 de maig. I podrà tirar endavant gràcies al fet que la CUP s’abstindrà en la segona votació —com ho va fer en la primera— i no hi votarà en contra, després que aquest diumenge així ho decidissin en un consell polític extraordinari per una àmplia majoria.

Amb la investidura feta efectiva, el Parlament ho haurà de comunicar al rei Felip VI perquè el nomeni i el nou president de la Generalitat haurà de prendre possessió del càrrec en cinc dies. Per cert, ja se sap que Roger Torrent no anirà físicament a Zarzuela i comunicarà al monarca per escrit la investidura. A continuació, Quim Torra haurà de nomenar els consellers de govern —també hauran de prendre possessió del càrrec—, el nou ball de noms que ja hi ha als passadissos del Parlament.

ANC aposta per restituir tots els consellers cessats

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha apostat aquest dilluns per “restituir” en el càrrec als consellers del Govern de Carles Puigdemont “que així ho vulguin” quan Quim Torra assumeixi la presidència de la Generalitat. En declaracions des del Parlament, Paluzie ha recordat que l’Assemblea ha apostat per “la restitució de tot el Govern”, començant per la investidura de nou de Carles Puigdemont, però en veure que el candidat finalment ha estat Torra ha “confiat” que al menys els consellers destituïts si puguin tornar a formar part del Consell Executiu.