El passeig marítim de la Mar Bella és un dels grans damnificats cada vegada que hi ha temporal de mar a Barcelona; l’últim cop, el novembre del 2023, amb el Ciarán. Per evitar que l’aigua el torni a devorar, l’Ajuntament ha refet el projecte de transformació del passeig marítim que va idear l’anterior mandat, i un dels canvis principals és que el passeig (i el mur que el separa de la sorra) s’endarrerirà 20 metres per allunyar-se de l’aigua, a l’altura de l’espigó de Bac de Roda.

Aquest canvi comportarà guanyar 10.000 m² de platja i haver de reubicar el camp de futbol d’Agapito Fernández. També ha caigut dels plans la creació d’unes grades a l’altura de Bac de Roda i de la Selva de Mar, que havien de crear un accés més agradable a la platja. Com que cal refer els projectes, la finalització de la reforma no estarà del tot enllestida fins al 2029; és l’últim tram de passeig marítim pendent de reurbanitzar.

El mur de la Nova Mar Bella ja es va reconstruir, després del Ciarán. Es va estrenar el maig del 2024 com a reforma provisional, en espera de la reurbanització del passeig marítim. S’hi va instal·lar una barana nova i l’Ajuntament va haver de dur 30.000 m³ de sorra, provinent del Masnou, per reparar els desperfectes.

Primera fase imminent: el tram central

El que sí que podrà començar de forma gairebé imminent és la reforma del tram central del passeig marítim, comprès entre la meitat de la platja de la Nova Mar Bella i el carrer de Josep Pla (a tocar del Fòrum). En aquest cas, l’Ajuntament no ha hagut de modificar el projecte i els treballs començaran la primavera del 2025 i s’allargaran dos anys perquè acabin abans de les eleccions municipals del 2027. El pressupost és de 13 M €.

Una de les característiques d’aquest tram central del passeig és que dirà adeu a l’esplanada desangelada actual (on, anys enrere, hi havia un aparcament a l’aire lliure) per convertir-se en un espai d’estada, ple de vegetació i àrees per a la pràctica d’esport. Al cantó més proper al Fòrum hi haurà pistes de vòlei —per treure les que ara es munten a la platja— i els xiringuitos també sortiran de la sorra i es pujaran a la part de dalt del passeig.

passeig marítim mar bella
Aquest és l’estat actual del passeig marítim, davant de la platja de la Nova Mar Bella

L’Agapito se’n va al Fòrum

Que l’Ajuntament hagi decidit endarrerir 20 metres el mur que separa el passeig marítim de la sorra a l’altura de l’espigó de Bac de Roda implica un canvi destacat a l’entorn: el camp de futbol municipal d’Agapito Fernández no podrà quedar-se on és ara (just al costat est del CEM Mar Bella) i se n’anirà a la plataforma del Fòrum, que ara és una esplanada que s’omple d’activitat quan hi ha esdeveniments, com els concerts del Primavera Sound.

Aquesta part de la transformació és la que farà endarrerir-ho tot plegat: abans del maig del 2027, el govern de Jaume Collboni vol tenir redactat el projecte per construir el nou camp de futbol al Fòrum i, si pot ser, començar-ne les obres. Fins que el nou Agapito no estigui en funcionament, l’Ajuntament no començarà les obres a l’últim tram previst de transformar (el de l’espigó de Bac de Roda). Tot ha d’estar enllestit a mitjans del 2029.