L’Ajuntament de Barcelona

executarà aquest dimecres el tancament durant 15 dies de la discoteca Pachá, al passeig Marítim de la Barceloneta. La clausura temporal és fruit d’un expedient sancionador que el consistori va obrir al maig contra diversos locals d’oci nocturn de la zona (també Shoko i Carpe Diem) per deficiències en matèria de seguretat.

En el cas de Pachá, la inspecció del districte de Ciutat Vella i la Guàrdia Urbana va detectar una sortida d’emergència tancada amb clau. En una segona revisió, ja s’havia arreglat, però l’expedient ja estava en curs. La discoteca va recórrer a la via administrativa i, després, al contenciós administratiu, per suspendre la sanció del consistori.

“L’interès públic preval sobre el privat”

La interlocutòria del jutge, però, desestima la mesura cautelar que demanava la discoteca i, per això, permet a l’Ajuntament executar el tancament durant 15 dies. El jutge admet que la clausura temporal pot causar perjudicis a la discoteca, però afirma que, en ser un local obert al públic “l’Administració ha d’exigir amb el màxim rigor el compliment exhaustiu de les mesures de seguretat”.

A més, el magistrat raona que complir una sanció administrativa comporta un principi d’exemplaritat que cal tenir en compte. “En aquest cas, preval l’interès públic sobre el privat”, afirma. Pel que fa a possibles pèrdues econòmiques del local, el jutge diu que, tenint en compte les dades econòmiques de la discoteca, el perjudici no serà irreparable fins al punt que obligui a tancar definitivament el local.

Sense discoteques al passeig Marítim

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha defensat el tancament temporal com una mesura per “condicionar més” aquests locals a complir les normes de seguretat. Rabassa no descarta que altres locals també expedientats hagin de tancar temporalment quan la justícia es pronunciï.

“Aquestes discoteques no han de ser en aquest indret”, ha admès el regidor, que ha reiterat la voluntat del consistori de destinar aquests espais a usos educatius i d’investigació. Els locals són una concessió de l’Estat, amb qui es vol negociar l’assumpte quan hi hagi nou Govern espanyol. En aquest sentit, Rabassa ha lamentat “la interinitat” en l’executiu central en els últims mesos.