L’ordenança per reaprofitar l’aigua de dutxes i banyeres, anomenada aigües grises, no s’aplicarà fins al 2027, dos anys després de l’aprovació definitiva, prevista per a principis de l’any vinent. La norma afecta totes les construccions noves de més de 16 habitatges i grans reformes, o aquells que tinguin un consum de més de 730 metres cúbics d’aigua anuals en dutxes i banyeres. Ha de permetre reduir un terç del consum d’aigua potable d’una llar, amb un estalvi de fins a 185 euros l’any.

Una normativa amb seguretat jurídica

La Comissió de Govern ha donat llum verda al text inicial, i ara haurà de passar per la Comissió d’Urbanisme per rebre les aportacions de l’oposició, abans de l’aprovació definitiva a plenari a principis del 2025. Tot i això, no entrarà en vigor fins dos anys després d’aprovar-se al Butlletí Oficial de Província (BOP), per “seguretat jurídica, i que ens les noves construccions engegades no s’hagi de fer marxa enrere”, segons ha indicat la intenta d’alcalde d’Urbanisme i Transició Ecològica, Laia Bonet.

Aigua reaprofitada per a la cisterna del vàter

Els edificis afectats hauran d’incorporar un sistema per reutilitzar l’aigua de les dutxes o banyeres per a la cisterna del vàter o bé per a l’aigueig o neteja d’espais exteriors. Tot i que no és obligatori, també s’hi pot incloure el reaprofitament d’aigües pluvials i les aigües sobrants de manteniment de piscines.

Hi estan obligats tots aquells que, independentment de si són públics o privats, són de nova construcció o fruit d’una gran reforma. El govern ha insistit que la norma no ha de frenar reformes del parc d’habitatge de la ciutat i, per això, només s’inclouen les grans reformes. Esquiven la norma els centres hospitalaris, els equipaments sociosanitaris o les escoles bressol.

“És una mesura que ens encamina cap a una Barcelona més resilient i amb més estalvi d’aigua, que ha d’arribar als 136.000 metres cúbics l’any“, ha proclamat Bonet. El text ja ha passat per un procés participatiu amb veïnat, universitats, centres de recerca i professionals del sector que han fet més d’un centenar d’aportacions.