Els grups de l’oposició han demanat explicacions al govern municipal per una querella que un fons d’inversió ha presentat contra l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’un gran tenidor propietari de l’edifici conegut com a Bloc Llavors, al Poble-sec, ocupat i que es va desallotjar al març. El govern diu que la querella està pendent d’admissió a tràmit i recorda que hi ha una sanció contra la propietat per no oferir lloguer social abans de desnonar.
La querella, que l’empresa no ha volgut facilitar a betevé, ha motivat un debat a la Comissió de Drets Socials, a instàncies del PP i Barcelona pel Canvi. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, no ha volgut valorar l’escrit perquè està pendent d’admetre’s a tràmit. “Deixin d’intentar rentar la cara a qui s’ha dedicat a fer el màxim benefici a costa del dret a l’habitatge de les persones més vulnerables”, ha etzibat la regidora als grups.
“Acusacions molt greus”
Óscar Ramírez (PP) ha dit que la querella recull “acusacions molt greus” per impedir un desnonament. Per això, ha demanat al govern que “deixi d’estar al costat de l’ocupació il·legal”. Des de BCN Canvi, Eva Parera ha llistat els delictes dels quals s’acusa l’alcaldessa, els regidors Marc Serra i Lucía Martín i una alt càrrec: “coaccions, extorsió, suborn…”. “No estem per rentar la cara a grans tenidors, sinó a l’Ajuntament”, ha replicat.
ERC i Junts per Catalunya han estat més prudents i les regidores Eva Baró i Neus Munté s’han limitat a reclamar explicacions i transparència al govern. En canvi, des de Ciutadans, Marilén Barceló ha acusat l’executiu municipal de “ser còmplice amb l’ocupació il·legal”.
La història del Bloc Llavors
El Bloc Llavors està situat al número 38 del carrer de Lleida, al Poble-sec. El 2017 se’n van ocupar sis pisos amb diversos integrants, entre els quals famílies monoparentals i un grup de joves que els donaven suport. Després de cinc intents, es va desallotjar dies abans del primer estat d’alarma amb un polèmic dispositiu policial, criticat pel propi govern municipal i el Centre de Drets Humans Irídia.
El cas ja havia estat notícia el gener del 2020, quan els activistes del Sindicat de Barri del Poble-sec van anunciar que s’havia suspès el cinquè intent de llançament gràcies al decret llei 17/2019 del govern català, aprovat el desembre. El text, entre altres qüestions, obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social abans de desnonar. El bloc va convertir-se, per un moment, en l’emblema de la lluita pel dret a l’habitatge.
Ara bé, més tard la justícia va considerar que el decret no podia paralitzar el desallotjament, i per això es va acabar executant al març. En paral·lel, tal com també inclou la norma, l’Ajuntament va engegar un expedient sancionador a la propietat, el fons d’inversió Vauras Investment SL, per negar-se a oferir el lloguer social. L’import de la multa interposada, segons la regidora d’Habitatge, és de 417.252,87 €.