Setmana clau per al primer pressupost del govern de Jaume Collboni a l’Ajuntament de Barcelona. Dimecres, els comptes han de passar el primer tràmit a la Comissió d’Economia i, de moment, els grups de l’oposició que s’han pronunciat es decanten per votar “no”. Això pot fer trontollar una votació que l’alcalde no es planteja retirar. Aquest dilluns, Collboni ha demanat responsabilitat als grups per permetre que els comptes passin la primera votació.

Collboni cita Trias a una reunió

Aquest dilluns al migdia, l’alcalde Collboni ha citat Xavier Trias a una reunió per parlar dels comptes municipals en presència dels tinents d’alcaldia Laia Bonet i Jordi Valls i els regidors Jordi Martí Galbis i Ramon Tremosa. Segons fonts de TriasxBCN, la trobada no ha tingut “cap avenç constatable” i Trias ha exposat a Collboni que no poden votar “un pressupost continuista que blinda el model d’Ada Colau”.

Per l’exalcalde Trias, “està en mans de Collboni decidir si vol fer el canvi, i com i amb qui vol governar”. Abans de la trobada, el portaveu Martí Galbis ha anunciat que el grup es decanta pel no als comptes “si en paral·lel no hi ha possibilitats de governabilitat a la ciutat”. “No podrem assumir ni votar res que impliqui la inèrcia dels vuit anys de govern de Colau”, ha sentenciat Martí Galbis.

Els comuns alerten d’un pacte Collboni-Trias

El portaveu de BComú, Jordi Martí Grau, ha revelat aquesta tarda el vot contrari al pressupost i a les ordenances fiscals perquè no s’està negociant alhora un pacte de govern. “El primer pressupost marca el mandat i això necessita un acord sobre quin tipus de govern ens imaginem”, ha dit Martí, que veu en l’equip de Collboni “un govern provisional incapaç de governar”.

Martí ha insistit que no comparteixen el global d’un “pressupost tímid” i ha acusat l’alcalde de “no posar totes les eines per trobar un gran acord”. En aquest sentit, el portaveu dels comuns ha insinuat que la reunió Collboni-Trias d’aquest dilluns pot ser el preludi d’un pacte entre aquests partits per “anar enrere”. “Seria una mala notícia si hi ha un pacte que porta Barcelona cap al centre-dreta”, ha afirmat Martí.

ERC, “molt lluny” del pressupost

La portaveu d’ERC, Elisenda Alamany, ha dit que el seu grup està “molt lluny” del PSC i del seu model de ciutat i això els impedeix votar a favor del pressupost. Alamany ha afirmat que Esquerra va ser “extremadament generosa” en el mandat anterior i que han après “les lliçons del passat”. “Serem clars en el nostre vot i serà un vot polític per no donar llum verda al pressupost”, ha dit la portaveu d’ERC, que descarta una abstenció: “Un vot clar és el que no es queda al mig”.

El PP posa condicions a una abstenció

Per la seva banda, el portaveu del PP, Juan Milián, ha explicat que no hi ha hagut negociació amb el govern i que també estan “molt lluny” d’un “sí” a “un pressupost d’Ada Colau que ha presentat Collboni”. Tot i això, els populars obren la porta a abstenir-se per facilitar la tramitació dels comptes si hi ha “un canvi de rumb” del govern del PSC: abaixar impostos i retirar subvencions a “la xarxa clientelar de Colau”.

Collboni avisa: sense pressupost es perdran 715 M €

L’alcalde ha demanat no donar per definitives les posicions dels grups: “Es continuarà dialogant fins a l’últim moment”. Collboni ha remarcat que per a la votació de dimecres “no cal estar d’acord amb el contingut” sinó donar l’oportunitat d’iniciar la tramitació del pressupost. Si això no és possible, l’alcalde ha avisat que es posen en perill 715 M € en despesa corrent i inversions, així com retards en plans com el de climatitzar escoles públiques. “Estic convençut que el pressupost s’aprovarà”, ha afirmat Collboni.