L’entorn on s’ubica la plaça d’Osca, conegut com a triangle de Sants-Hostafrancs, té gairebé 19 establiments per cada 1.000 habitants, fet que el situa per sobre d’altres espais de la ciutat amb una alta densitat, com la Vila de Gràcia o Ciutat Vella. Per tal de fer una diagnosi de la situació de manera conjunta amb els propietaris dels establiments i els veïns, l’Ajuntament ha suspès durant un any l’atorgament de noves llicències.

El procés culminarà amb la redacció d’un pla d’usos per regular l’obertura de més establiments i millorar, així, la convivència amb els veïns. El districte de Sants-Montjuïc vol evitar que els comerços tradicionals siguin substituïts per d’altres no orientats a la gent del barri, que generarien més contaminació acústica i problemes de convivència en l’espai públic.

Precisament, els veïns de la plaça d’Osca fa anys que denuncien molèsties per soroll, una situació que es va veure agreujada amb l’ampliació de l’horari de les terrasses. Amb la renovació del cartipàs municipal, el districte va engegar una revisió de la normativa amb l’objectiu de posar solució a les queixes.

La superfície afectada per la moratòria de llicències té 24,81 hectàrees i incorpora les dues façanes del carrer de la Creu Coberta, però deixa fora els fronts del carrer de Tarragona i el Parc de l’Espanya Industrial. La mesura s’adreça a tot tipus de comerços i locals: sales culturals, llocs de restauració, comerços d’alimentació i locals recreatius.

Altres punts de Barcelona ja han viscut processos semblants amb anterioritat: el 2014, el Poble-sec i la rambla del Poblenou van decidir fer una moratòria en l’atorgament de llicències mentre es redactaven els plans d’usos dels establiments de pública concurrència d’aquests dos indrets. El districte de Gràcia també va suspendre en una primera fase les llicències de restauració i d’oci nocturn i, en una segona, les d’albergs i de botigues de menjars preparats fins que es redactés un pla més restrictiu.