Els actors principals de l’oci nocturn, locals i entitats veïnals, coincideixen que la figura de l’alcalde de nit ha de tenir “mà esquerra per dialogar” i explorar solucions als problemes habituals. Ara bé, mentre que el veïnat defensa algú neutral, el sector de l’oci nocturn creu que l’alcalde de nit ha de ser algú relacionat amb el sector.
Una Oficina de la nit cofinançada per l’Ajuntament i l’oci nocturn
El secretari general de la patronal de l’oci nocturn Fecasarm, Joaquim Boadas, creu que ha de ser una persona “polivalent” i que conegui molt bé el sector i que alhora “sàpiga com funcionen altres qüestions importants com la planificació urbanística, les normatives o els aspectes de medi ambient”. Per això vol que es creïi una Oficina de la nit, cofinançada per l’Ajuntament i el sector de l’oci nocturn. Defensa que s’han de deixar de fer inspeccions sense previ avís, sinó que s’ha de fer un pla de col·laboració amb els locals. A més, creu que ha de tenir “capacitat i dots de negociació amb els veïns per trobar solucions allà on hi ha conflictes”.
El gerent de la Sala Razzmatazz, Lluís Torrents, que també presideix l’Associació Catalana de Sales de Concerts, considera que l’alcalde de nit ha de ser una persona “amb una mirada a mitjà i llarg termini, per aconseguir solucions duradores”. Alerta que els canvis importants no es podran fer de manera immediata.
“Una persona absolutament neutra i amb molta mà esquerra amb el veïnatge”
“No pot ser una persona que tingui molta relació amb el sector del negoci nocturn. No podem intentar apagar incendis llençant més benzina en el foc”, sosté l’Enric Navarro, vocal de la Xarxa Veïnal Contra el Soroll (XAVECS) i president de Stop Concerts. Defensa que l’alcalde de nit sigui “una persona absolutament neutra i amb molta mà esquerra amb el veïnatge, volem tenir veu”.
Ara bé, Navarro se sorprèn que es compari Barcelona amb Amsterdam, Nova York o Londres, que tenen més de 8 milions d’habitants. “A Barcelona tenim més 5.000 bars i 2.000 restaurants i encara volen estirar més l’horari. I tenim esdeveniments musicals que acaben a les 6 h de la matinada, en cap d’aquestes ciutats hi ha aquests horaris”.
Barcelona té esdeveniments musicals que acaben a les 6h, això no passa a la resta d’Europa”
De fet, la plataforma que agrupa veïns contra el soroll nocturn, de manera irònica ha presentat la seva candidatura a alcalde de nit a les xarxes socials. Són conscients que no té recorregut però volen deixar clar que tenen propostes interessants per fer, i sobretot, que són molts. Veïns de Ciutat Vella, del carrer Tuset, del Triangle Golfo del Poblenou, del carrer de Blai, d’Escudellers, dels entorns del Fòrum i Maria Cristina, de Sants-Montjuïc, de les places de Gràcia, de Sant Andreu i del Born, entre altres. “No permetrem que se’ns menyspreï amb desqualificacions com rondinaires o intransigents”.
Tot va començar amb el missatge de Jordi Badia, de la plataforma veïnal SOS Enric Granados, a la xarxa social X. Al seu missatge s’hi van afegir la plataforma SOS Pere IV i l’Associació Stop Concerts. Tot i les diferències evidents entre locals i entitats veïnals, de moment ningú s’atreveix a posar oficialment sobre la taula noms de possibles candidats a ocupar el càrrec.