Després de l’èxit dels actes per la commemoració del 85è aniversari de la República de l’any passat, l’Ajuntament ha decidit tornar a organitzar diversos actes per celebrar l’aniversari de la Segona República Espanyola. Els han englobat sota la denominació Primavera Republicana, que tindrà lloc del 9 al 22 d’abril a diferents punts de la ciutat i es desenvoluparan gràcies de les entitats socials i culturals. D’aquesta manera el consistori vol instaurar de manera periòdica la celebració dels valors del republicanisme com són la llibertat, la igualtat i la fraternitat, que consideren que encara estan vigents.

Els actes de commemoració de la Primavera Republicana s’han iniciat aquest aquest diumenge amb la manifestació “La fraternitat republicana és obrir fronteres. La història es repeteix”, organitzada per la Taula de Nou Barris per la República amb el suport del Districte de Nou Barris. L’acte ha volgut reivindicar l’acollida de les persones refugiades de tot al món i denunciar la situació que estan vivint els refugiats a l’Orient Mitjà, que recorda l’èxode que van viure moltes famílies republicanes després de la Guerra Civil. La marxa ha comptat amb la presència del primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello i la regidora del districte, Janet Sanz. Pisarello ha reivindicat els valors republicans i ha assegurat que “el republicanisme també vol dir ser pacifista, estar en contra de la guerra i acollir a tots aquells que fugen del conflicte”.

Durant el recorregut també s’ha fet una parada a la plaça de les Madres de Mayo per homenatjar aquest col·lectiu de dones lluitadores de l’Argentina i també a Josep Lluís Faceries, militant llibertari assassinat fa 60 anys. Finalment l’acte ha acabat a la plaça de la República, amb les actuacions musicals del Sobrino del Diablo i la Coral Iaioflautes.

La festa de la República

L’acte més important de la Primavera Republicana se celebrarà el proper 22 d’abril. S’aprofitarà per recordar la vigència dels valors republicans en la societat actual. L’epicentre de l’acte serà la recuperació del nom de plaça del Cinc d’Oros a l’espai situat en la confluència de l’avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia. D’aquesta manera l’antiga plaça de Joan Carles I, recuperarà el nom amb què, des de l’inici del segle XX, els barcelonins anomenaven aquest espai. Precisament es deia plaça del Cinc d’Oros, perquè es va instal·lar una rotonda central i quatre illetes al voltant que recordaven la figura del cinc d’oros tan típic en el joc de cartes.

Durant l’acte es descobriran els dos monòlits, situats a banda i banda de la Diagonal, que explicaran l’origen del nom de la plaça de Joan Carles I i el seu vincle amb la República. Al final actuaran Quico Pi de la Serra i l’harmonista Joan Pau Cumelles, que interpretarà ‘La marsellesa’ i ‘Els segadors’.