Els amagatalls es troben en vuit localitats diferents, tots al País Basc francès: Etcharry, Audaux-Castetbon, Viellenave de Navarrenx, Maslacq, Lahontan, Barcus, Araujuzon i Saint-Pee-Sur-Nivelle. En aquests amagatalls s’hi esperen trobar 120 armes, tres tones d’explosius i milers de municions i detonadors. La policia francesa està treballant per localitzar l’armament.

Paral·lelament a la ciutat francesa de Baiona, milers de persones s’han concentrat, en una mobilització convocada pels Artesans de la Pau, per celebrar la fi d’ETA. El portaveu dels Artesans de la Pau, Michel Berhocoirigoin, ha assegurat que “l’enemic del passat no pot ser l’enemic del futur. Hem de lluitar contra l’odi”.

El portaveu de la Comissió Internacional de Verificadors, Ram Mannikalingam, ha afegit que es tracta d’una ocasió històrica que suposa la “victòria de la democràcia sobre la violència” i ha afirmat que es tracta d’un “model inèdit” de desarmament, ja que no hi ha hagut negociació amb el Govern espanyol i s’ha vehiculat a través d’un grup de mediadors procedents de la societat civil.

En el mateix sentit ho ha valorat el líder de l’esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, al País Basc. Otegi creu que és una “bona notícia”, ja que ha dit que “hem fet un nou pas en el camí de la pau i la llibertat del nostre país”. El líder, ha afegit, que no es pot entendre aquest desarmament sense els recents processos de pau, com per exemple, el que viu Colòmbia.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, per la seva banda, ha afirmat que els membres d’ETA “no poden esperar cap tracte de favor i encara menys impunitat pels seus delictes”. Zoido ha reiterat que l’organització hauria d’anunciar la seva dissolució definitiva i demanar perdó a les seves víctimes en comptes, ha dit, de fer una “operació mediàtica” per maquillar la seva derrota.