Un alcalde i quatre alcaldesses. Els cinc màxims responsables dels municipis més propers al Besòs han exhibit avui amb una posada en escena unitat d'acció per fer d'aquest espai una nova centralitat. No hi ha encara pressupost sobre la taula però sí la voluntat d'impulsar un pla per revitalitzar la zona. Els municipis volen coordinar-se en promoció econòmica, urbanisme i polítiques socials per lluitar contra les desigualtats. Barcelona també compartirà amb ells el Pla de barris, que ha de tenir especial incidència als més propers a l'eix Besòs. Una àrea que tots els alcaldes reclamen que es deixi d'estigmatitzar negativament. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Ara és el moment del Besòs. Insisteixo, no només per fer front a situacions que no poden esperar de desigualtat i d'injustícia social, sinó sobretot com a nova centralitat metropolitana i territori d'oportunitats." JOAN CALLAU, alcalde de Sant Adrià del Besòs "Barcelona té un background històric d'anar creixent enderrocant muralles i ara la muralla que toca enderrocar és la muralla metafòrica de les rondes." NÚRIA PARLON, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet "Estem acostumats a sentir paraules com corredor de la pobresa. Nosaltres volem convertir l'eix Besòs en un corredor de drets." DOLORS SABATER, alcaldessa de Badalona "Deixar de donar-nos l'esquena, mirar-nos a la cara i treballar conjuntament." Els cinc municipis també han acordat fer front comú per reclamar a altres administracions, com l'Estat, infraestructures pendents al territori, com la Sagrera, una estació que veuen com una oportunitat per transformar-lo.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i les seves homòlogues de Badalona, Dolors Sabater; Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i Montcada i Reixac, Laura Campos, i l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, han anunciat aquest dimecres la posada en marxa d’un pla d’acció per convertir l’eix Besòs en una nova centralitat metropolitana amb horitzó més enllà de l’any 2020. Una proposta que, de moment, encara no disposa de cap dotació pressupostària assignada, i que durant els propers sis mesos s’encarregarà de redactar l’empresa pública Barcelona Regional.
Segons han explicat els cinc líders municipals, l’objectiu és impulsar millores urbanístiques, consensuar polítiques socials i d’habitatge i fer front comú per reivindicar infraestructures pendents, com ara l’estació de la Sagrera. Tot un seguit de mesures per afavorir la cohesió social i la connectivitat entre les dues bandes del riu. Un dels aspectes que també formaran part del pla és la protecció ambiental d’aquest espai natural metropolità. Els alcaldes també han acordat reformar el Consorci del Besòs per ampliar-ne les competències i convertir-lo en el principal ens de coordinació dels municipis.
Trencar amb l’estigmatització del Besòs
En els discursos, les alcaldesses i l’alcalde han coincidit en la voluntat de posar fi a “l’aïllament” d’aquest territori. “Ara és el moment del Besòs”, ha dit Ada Colau, que ha reivindicat aquest espai com “un territori d’oportunitats”. L’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, ha animat Colau a “enderrocar la muralla” que significa la ronda del Litoral, mentre que l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha dit que vol canviar l’habitual referència del Besòs com a “corredor de la pobresa” per “corredor dels drets”. L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha defensat l’acció conjunta dels municipis per “deixar de donar-nos l’esquena i mirar-nos de cara”.