Les entitats que van impulsar les preguntes ciutadanes van demanar un informe a la Comissió d’Empara arran del plenari que va tombar la multiconsulta, ja que consideraven que la votació no s’adequava al Reglament de Participació. Aquest document estableix que el plenari només pot rebutjar les preguntes que venen d’una iniciativa ciutadana si no s’adequen a l’ordenament jurídic. Les entitats (FAVB, Aigua és Vida, Tanquem els CIEs i Metromunster) denuncien que els partits van rebutjar les preguntes per motius polítics i no jurídics i que la votació va ser “il·lícita”.
La Comissió d’Empara ha revisat la votació del ple del 10 d’abril i assenyala que alguns vots contraris a les preguntes “contravenen la lletra i l’esperit del Reglament de Participació i no tenen cap efecte”. En concret, els membres d’aquest òrgan només accepten com a vots negatius amb fonament jurídic els de Cs, PSC i PP (12 vots), mentre que els del PDeCAT (9) i la CUP (3) -que va votar en contra només a la pregunta sobre la gestió pública de l’aigua- considera que no van fer cap referència a si les preguntes s’adequaven o no a l’ordenament jurídic.
Denuncia vots contraris “sense fonamentació”
Per tot plegat, l’informe que podeu consultar aquí recull que la pregunta sobre la gestió pública de l’aigua va tenir 16 vots a favor (BComú i ERC), 12 en contra amb fonament jurídic (Cs, PSC, PP), 12 en contra sense fonamentació (PDeCAT i CUP) i una abstenció (Demòcrates). En el cas de la pregunta sobre el canvi de nom de la plaça d’Antonio López, conclou que hi van haver 19 vots a favor (BComú, ERC i CUP), 12 en contra amb fonament jurídic (Cs, PSC, PP), 9 en contra sense fonamentació (PDeCAT) i una abstenció (Demòcrates). En els dos casos apunta que hi havia més vots a favor que no en contra amb fonament jurídic “vàlids”.
Vistos aquests resultats, la Comissió d’Empara creu que “per defectes formals i materials” les dues preguntes no es poden considerar rebutjades, que s’haurien de “corregir” els vots i que no cal repetir la votació. L’informe també fa una estirada d’orelles al govern d’Ada Colau (BComú), a qui recomana fer “més pedagogia” del Reglament de Participació. També insta tots els grups a llegir bé les recomanacions de l’informe i “assumir la seva responsabilitat política” per no haver interpretat si els vots contraris s’ajustaven al Reglament de Participació o no.