jardins emma eixample

L’Ajuntament de Barcelona té previst iniciar al setembre les obres d’arranjament i millora dels Jardins d’Emma, a l’Eixample. Es tracta d’un interior d’illa a la Nova Esquerra de l’Eixample, conegut com illa de Germanetes, situat entre els carrers del Comte Borrell, Consell de Cent i Viladomat i envoltat d’equipaments públics (l’IES Viladomat, dues promocions de l’IMHAB, una escola bressol, un casal de gent gran i horts urbans).

El projecte preveu millorar l’accessibilitat i la seguretat d’aquest espai i fer-lo més inclusiu. Hi destaca la integració, a la planta baixa, del futur casal de gent gran de l’edifici de l’IMHAB, que està en la fase final d’obres, amb els jardins existents.

També es vol adequar l’accés als horts urbans de l’Espai Germanetes des de l’interior d’illa i les sortides d’emergència de l’IES Viladomat. L’actuació també preveu incorporar més verd per augmentar la biodiversitat a la ciutat i millorar la zona d’estada i jocs infantils amb mobiliari nou.

Convertir-se en una nova plaça cívica per als usuaris dels equipaments

Segons el regidor del districte de l’Eixample, Jordi Valls, “amb l’arranjament i millora dels Jardins d’Emma s’inicia l’última transformació de l’illa de Germanetes“. “Aquest interior d’illa esdevindrà una nova plaça cívica per a les usuàries dels equipaments de l’entorn i el veïnat. Un entorn amb diferents intervencions públiques, per generar un espai on pugui haver-hi un intercanvi social amb els diferents equipaments que hi ha”, ha afegit Valls.

El projecte preveu actuar en una superfície aproximada de 770 m², amb un pressupost de 935.000 € (IVA inclòs). Es preveu que les obres tinguin una durada prevista de sis mesos.

Es recupera una escultura d’una marededeu

Amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de l’espai, es preveu reubicar l’escultura d’una marededeu d’alabastre amb corona d’estrelles de l’antic convent. Actualment es troba sota la custòdia de Patrimoni, així com les restes de columnes de l’antic edifici religiós que s’han preservat. Aquest espai havia estat el jardí de l’antic asil regentat per les Germanetes de los Pobres, un jardí conventual que construïren les monges l’any 1881.

Projecte dins del Programa d’Espais de Proximitat i Interiors (PEPI)

L’actuació s’emmarca en una de les potes del Pla clima, en el Programa d’Espais de Proximitat i Interiors (PEPI). Aquest programa preveu una inversió de 150 milions d’euros per desenvolupar 357 intervencions que busquen augmentar la qualitat de l’espai públic i recuperar zones en desús i desaprofitades per convertir-les en verd.