La nova Àrea Metropolitana, creada fa menys d'un any, comença a moure fils en àmbits en els quals fins ara les entitats que agrupa no entraven: les polítiques socials. La institució destinarà 10 milions d'euros aquest any als 36 ajuntaments per a plans d'ocupació. A més, permetrà que part dels diners que aportaven a l'Àrea Metropolitana serveixin per finançar ajudes socials. Seran en total 7 milions i mig més. ANTONI BALMÓN, vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona "El que fem és obrir un àmbit de política social destinat en un moment en què els ajuntaments han incrementat els recursos per a famílies i persones. És ambiciós però realista. I compta amb el suport institucional de tots els ajuntaments de l'AMB." En canvi, la crisi ha fet aparcar l'extensió a tota l'àrea metropolitana d'un servei de transport públic com el que ara ja hi ha a més petita escala. Durant aquest mandat se n'estudiarà només la implantació per veure quina despesa suposa. Per això, els municipis que ara NO aporten diners a la xarxa de transport metropolità seguiran sense fer-ho. El que sí que es continuarà reclamant, en aquest cas a l'Estat, és que incrementi els diners que aporta en aquesta matèria. XAVIER TRIAS, president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona "La prestació per part de l'Estat ha disminuit. No és admissible. Haurem d'entrar en negociació per part de l'Estat perquè sinó ens posaríem unes dificultats insuportables." La institució vol revisar també, entre d'altres, la despesa en la gestió de residus per guanyar eficiència amb menys diners.

L’alcalde i president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Xavier Trias, juntament amb l’alcalde de Cornellà i vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, han presentat el PAM 2011-2015, que es concreta en 12 objectius prioritaris, 48 objectius funcionals i 200 mesures que són necessàries d’aplicar per tal de desenvolupar les competències que es corresponen a l’AMB i assolir els resultats del mandat.

L’objectiu és fer front a la crisi. Per això, els 36 ajuntaments de l’àrea metropolitana rebran ajudes per fomentar l’ocupació i estimular l’economia. Precisament la crisi ha obligat a aparcar, de moment, altres projectes.

Liderar la governança metropolitana amb els ajuntaments, des dels serveis mateix i coordinant entitats, consorcis, associacions i empreses públiques pròpies, participades o vinculades a l’AMB és part del marc conceptual del pla, que també preveu la sostenibilitat financera, mediambiental i quailtativa de tots els serveis, projectes i intervencions de la institució i administrar els recursos públics i gestionar els serveis amb transparència, des de la proximitat i oferint l’accés a la informació i les dades.

D’aquesta manera, l’AMB continua avançant en el procés de consolidació i assumint les noves competències que li corresponen.