Oriol Junqueras, president del partit, ha obert el Consell Nacional amb un discurs en què reivindica el paper que pot exercir ERC com a partit central.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha assegurat que “s’han  fet tots els esforços possibles” per optimitzar la gestió organitzativa del partit, perquè després de retallar despeses en totes les partides no s’ha pogut evitar reduir també la de personal, tot i que ha assegurat que l’assumpte s’està tractant amb el comitè d’empresa i és prematur avançar xifres.

El president d’Esquerra creu que aquest 2012 serà especialment dur per a Catalunya. Junqueras calcula que Catalunya haurà de retallar 4.000 milions més perquè es pugui complir l’objectiu del dèficit per al 2013, una xifra que agreujaria encara més la situació de la ciutadania. Apunta que amb el nou sostre del dèficit de les comunitats autònomes s’hauran de fer més retallades i que l’espoliació fiscal que té Catalunya encara agreujarà més la situació econòmica dels catalans. Ha assegurat que ERC pot tornar a ser determinant, però que per aconseguir-ho cal reconnectar amb la ciutadania.

Al Consell Nacional també s’ha aprovat renovar el logotip del partit per tornar a incloure les sigles ERC en lloc d'”esquerra” així com també s’ha decidit rebutjar el model turístic, econòmic i laboral del projecte Eurovegas.