Com ja és habitual, en acabar l’any, l’Ajuntament atorga 25 Medalles d’Honor de la Ciutat a entitats i ciutadans per reconèixer-ne la tasca, un vintena a proposta dels consells dels diferents districtes. A petició del Plenari Municipal, aquest 2017 s’ha lliurat el reconeixement a la investigadora Marta Estrada, l’advocada Magda Oranich, la Casa de Andalucía de Barcelona, el cantant José María Sanz —més conegut com a Loquillo— i la Fundació Boscana.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha recordat l’atemptat a la Rambla a l’agost i ha assegurat que “segur que vindran molts altres moments difícils per a la història de la nostra ciutat, però ens atrevim a dir que els afrontarem com ho hem fet amb altres moments històrics”. Colau també ha reivindicat la “ciutadania organitzada, que marca la diferència de la ciutat”. En el seu discurs, l’alcaldessa ha fet palès que en aquesta edició s’ha corregit una “injustícia històrica”, premiant nou dones per davant de tres homes i 13 entitats més. 

Una de les premiades, Marta Estrada, ha agraït el reconeixement en nom de tots els guardonats, i ha expressat la seva satisfacció perquè l’Ajuntament “ha volgut corregir una anomalia històrica”. Tot i així, ha aprofitat per criticar el poc percentatge de dones que hi ha al món de la ciència, del qual prové la biòloga i oceanògrafa.

El món veïnal, protagonista de les Medalles d’Honor dels districtes

Des dels consells de districte també s’ha valorat l’aportació de diverses entitats i ciutadans. A proposta de Ciutat Vella, s’ha premiat el músic Roberto Tierz i l’associació RAI. Des de l’Eixample, un altre grup musical, Soca-rel, i Rosario Martínez, de l’Associació per un Eixample Sostenible. Qui també s’endú guardó és la presidenta de l’Associació Àncora, Maria Ortega, i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

La Casa de Cantabria i la Plataforma Infantil i Juvenil de les Corts també se sumen a la llista, mentre que per al districte de Sarrià – Sant Gervasi ho fan l’associació Dones FEM i el president de l’Associació de Veïns de Sant Gervasi de Cassoles, Lluís Arboix. S’enduen enguany Medalla d’Honor l’activista cultural gracienca Dolors Lázaro i l’associació Amics de la Gent Gran. Encara hi ha més representants veïnals premiats, com la presidenta de l’Associació de Veïns de Sant Genís dels Agudells, Sacramento Burgos. Al districte d’Horta-Guinardó també es posa en relleu la feina de la Xarxa Educativa 0-18.

A Nou Barris, s’ha premiat l’associació Músics per la Pau i la Integració i l’Associació Sociocultural la Indomable. A Sant Andreu s’ha volgut guardonar la tasca de Cristina Clota, presidenta històrica del Club Patí Congrés i del Centre Cultural els Catalanistes; i a Sant Martí, Isabel Moreno, fundadora de l’Escola de Dansa Isa Moren, i Maria Martínez, del Centro Andaluz de la Comarca de Estepa y Sierra Sur.