Aquesta prova pilot per aconseguir “superilles socials”, en què els usuaris no estaran més separats de tres o quatre minuts a peu des d’un punt central, s’analitzarà en els propers mesos. Un exemple és el que ja ha començat a funcionar a la Marina de Port, on en una sola illa de cases hi ha 65 usuaris del servei, que estan sent atesos per un d’aquests grups autogestionats de treballadores. Ara s’estudia habilitar un espai de descans per aquest personal a cada zona d’actuació, on també puguin deixar-hi material o atendre algú. Cada usuari tindrà un cartell amb el grup de treballadors assignat, i sempre estarà atès per alguna d’aquestes 10 persones.

Millorar les condicions laborals

Confien que amb aquests canvis les 3.500 treballadores tindran un entorn laboral més estable, i podran organitzar-se l’horari segons les conveniències de cada pacient, sempre amb el consentiment del beneficiari i els familiars. Creuen que generarà ocupació més estable, ja que s’espera que amb aquest nou sistema els usuaris es fidelitzin.

El consistori assegura que “conscients del malestar en el sector” per les formes de gestió i les condicions laborals, han mantingut una vintena de reunions amb representants dels treballadors. També han elaborat un estudi que determina que el 90 % són dones, i quatre de cada 10 tenen un contracte temporal. La majoria, a més, (un 70 %) treballa menys de 37 hores setmanals. Pel que fa el sou, pràcticament la totalitat cobren menys de 1.000 euros al mes en 14 pagues.

Pròrroga de l’adjudicació del servei

El govern ha anunciat que prorrogarà un any més el contracte per oferir aquest servei, que venç el 31 de desembre. En aquest any, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, vol acabar de desenvolupar un nou model d’atenció domiciliària per aplicar el 2019. L’objectiu és augmentar el control públic del servei i millorar les condicions laborals de les treballadores. El 2015 el SAD es va adjudicar a dues empreses mercantils, Valoriza i Clece, i a una cooperativa que ja prestava el servei. El servei atén 20.000 persones a tota la ciutat.