El president ha fet del repàs als 100 primers dies de govern una defensa del pla d'austeritat. Artur Mas diu que la situació actual no té precedents, i que no hi ha solucions màgiques. Per això, ha explicat, cal actuar amb responsabilitat. El perill, si no es prenen decisions, ha dit, és hipotecar el futur del país. Tot i el moment difícil, però, Mas ha volgut transmetre confiança, i ha subratllat que Catalunya se'n sortirà. Artur Mas també ha parlat de la relació amb el govern central, i ha reiterat que no acceptarà que l'obliguin a reduir més del 10% del pressupost, o a apujar els impostos. En aquests tres mesos, ha dit, la Generalitat, ha marcat territori. I com a mostra d'aquesta actitud, Mas ha dit que no renunciarà al pagament del fons de competitivitat. Un fons, que ha recordat, el govern central ha pagat cada any fins ara, i que ara es vol ajornar fins el 2013.

Des del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, davant més de 300 convidats, Mas ha pronunciat una conferència amb el títol ‘100 dies de canvi’ davant d’un plafó amb el lema “La feina d’ara és el nostre futur”. La veu en off que presentava l’acte ha anunciat per error una conferència sobre els “100 anys de govern” d’Artur Mas, així que el president català ha iniciat el seu discurs aclarint entre somriures que “són 100 dies”.

Mas ha dedicat bona part de la seva hora d’intervenció a justificar les retallades severes que prepara el govern per reduir el deute i el dèficit que arrossega Catalunya. El president ha fet una crida als catalans a renunciar a una part del seu benestar, per no hipotecar el futur dels seus fills.