Això succeeix l’endemà que la Generalitat anunciés una nova emissió de bons. Ara, Madrid ha demanat a Catalunya que retalli encara més. En la carta que publica avui ‘La Vanguardia’, el secretari d’estat Hisenda, Carlos Ocaña, adverteix al conseller d’Economia que la retallada del 10% és insuficient. Insisteix que el dèficit català s’ha d’ajustar a l’1,3% el 2011. Com alternativa per aconseguir més ingressos, proposa al Govern català apujar els impostos.

El representant del ministeri d’Hisenda també adverteix que no complir amb l’objectiu marcat farà malbé la reputació de Catalunya i n’augmentarà les tensions financeres.

El text ratifica la postura del Govern espanyol, que ja va deixar ben clar ahir el vicepresident. Alfredo Pérez Rubalcaba va donar un ultimàtum a Catalunya perquè compleixi el límit del dèficit assegurant que és un objectiu irrenunciable.
Però la Generalitat no sembla pas disposada a cedir. Primer va ser el secretari d’Economia i després el portaveu del govern. Asseguren que el govern es plantarà davant les noves exigències de Madrid que obligarien a duplicar les retallades anunciades fins ara.

Per fer front a la díficil situació financera la Generalitat ja ha anunciat una nova emissió de bons per a inversors particulars. Però en podria ser l’última. Si la picabaralla continua i els dos governs no arriben a un acord, Madrid ja ha dit que no autoritzarà noves emissions.