Mas ha començat la compareixença felicitant tots els diputats catalans que han intervingut a la sessió del Congrés, que han “aconseguit transmetre una bona imatge a través d’un bon to, constructiu, educat i de contingut ferm, en la línia del que esperava el poble de Catalunya”. També ha volgut agrair els vots favorables d’altres formacions polítiques de la resta de l’estat.

“Una oportunitat perduda”

El president ha qualificat d’oportunitat perduda la del debat al Congrés, ha assegurat que la mà estesa dels diputats catalans no ha estat corresposta. “Malgrat el ‘no’ majoritari, la nostra mà segueix estesa”, ha dit. Creu que els grans partits espanyols continuen instal·lats en el “‘no’ a tot” i que no es pot obligar a algú – més poderós i amb més recursos- “a fer alguna cosa que no vol”.

Adreçant el missatge al poble de Catalunya, però també “a la resta d’Espanya i a fora”, ha qualificat de punt i seguit aquest episodi, tot i ser una derrota “dolorosa, prevista i no volguda”. Ha afirmat que les institucions catalanes buscaran la construcció de marcs legals per fer la consulta del 9-N. “El procés segueix”, ha sentenciat.

Mas s’ha reiterat en les paraules de fa uns dies, quan va dir que “la voluntat del poble de Catalunya no la pot aturar una votació”. Del total de 347 diputats presents a l’hemicicle, 299 han votat negativament, 47 ho han fet a favor i s’ha produït una abstenció.