El president del Grup Municipal de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, ha suscitat la polèmica a les xarxes socials per unes declaracions sobre el català en una entrevista a la televisió TV5 Monde. Preguntat per si acceptaria que a l’escola francesa s’ensenyés català o basc si ell fos ministre d’Educació, l’ex-primer ministre de França ha respost rotundament que no i ho ha justificat així. “Al voltant de la llengua, del català i del basc, hi ha una lògica sectària, d’exclusió, d’expulsió“.

Valls assegura que la república francesa “és una unitat i és una llengua: el francès”. Ha volgut destacar que ell parla el català amb la seva dona, la seva mare i alguns amics, però considera que els partits independentistes n’han fet un ús partidista. “La fractura entre els independentistes i els no independentistes, malauradament, està molt lligada a la llengua“, ha lamentat.

L’ex-primer ministre francès ha afegit que no ensenyaria a les aules cap de les llengües regionals del seu país —tampoc el cors o el bretó— perquè, diu, poden suposar “la destrucció de la unitat republicana”. Les declaracions de Valls han generat crítiques a les xarxes socials dies després de l’entrevista a la cadena francesa.