La Ponència del Nomenclàtor ha aprovat, inicialment, el canvis de noms de diferents carrers de la ciutat, així com la creació de vials. En destaca la creació d’un mirador a la plaça de les Glòries, dedicat a Freddie Mercury i Montserrat Caballé, però no és l’única novetat.
Entre els canvis s’ha donat llum verda a la plaça dels fotògrafs Català, ubicada al carrer de Mercaders, al Barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. També s’afegeix la plaça de Josep Fontana —al barri de la Clota, del districte d’Horta Guinardó— o la plaça de Nelson Mandela —un espai d’homenatge entre el passeig de Mollerusa i carrer de Tàrrega i entre els carrers de Sèquia Madriguera i carrer de Sas, al barri del Bon Pastor, a Sant Andreu.
S’incorporen 12 noms de dones al nomenclàtor de la ciutat
La Ponència ha votat a favor d’incorporar 12 noms de dona més als carrers i places de Barcelona. Tots aquests fan referència a dones que representen la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista o també de la cultura i de la ciència.
El barri del Raval, el carrer de Sant Rafael, passarà a dir-se carrer de Maria Casas Mira, membre fundadora i presidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants de la Taula del Raval i activista per a la recuperació de la memòria històrica del Raval. La Sagrera dedicarà carrers a les compositores Mercè Torrents i Turmo i Lluïsa Casagemas i Coll, i uns jardins a Antònia Pich i Santasusanna, pianista, violinista i professora de música.
També a Sant Andreu, la remodelació de la presó de la Trinitat Vella s’iniciarà amb els carrers de l’advocada Montserrat Avilés Vila i la psiquiatra Roser Pérez Simó, totes dues ex-presses en aquest centre penitenciari. Mentre que a Sarrià – Sant Gervasi, es canvia el nom de passatge d’Hercegovina per passatge de Manuela Gil Llopart.
A Nou Barris, es proposa posar el nom de Jardins de Trinidad Gallego, infermera, militant del PSUC i fundadora de l’associació Les dones del 36, a l’espai ubicat entre el carrer de Pintor Alzamora, l’avinguda de Rio de Janeiro i el carrer d’Andreu Nin. I a Gràcia, el carrer de Santa Àgata passarà a dir-se carrer d’Àgata Badia i Puig-Rodon; el de Santa Magdalena, carrer de Magdalena E. Blanc. i el de Santa Rosa, carrer de Rosa Puig-Rodon Pla.
Col·locació de plaques i faristols de memòria
Barcelona també col·locarà faristols i plaques de memòria a les façanes dels domicilis de diverses entitats i personalitats de la ciutat. Per exemple, a Ciutat Vella, a proposta de la Direcció de Feminismes i LGTBI, es col·locarà un faristol per commemorar la primera manifestació a favor de l’alliberament sexual a l’estat espanyol, a la Rambla el 26 de juny del 1977. I al barri de la Barceloneta es col·locarà una placa blava a Bernardo Cortés, músic i artista, al carrer dels Pescadors, 49.
També s’instal·larà una placa de memòria a la seu de la UGT en ocasió del seu 135è aniversari, al carrer de Jovellanos, 7, al barri del Raval. I a Sant Andreu, hi haurà un faristol de memòria a la Unió de Joventuts Antifeixistes, al barri del Bon Pastor.