El jurat ha atorgat per unanimitat el premi d’enguany a Lula da Silva pels seus esforços “a l’hora d’enfrontar-se amb imaginació i coratge a la pobresa i la desigualtat, unes polítiques que han afavorit la creació d’una important classe mitjana al Brasil.” Dotat amb 80.000 euros i l’escultura ‘La clau i la lletra’, d’Antoni Tàpies, el Premi Internacional Catalunya d’enguany reconeix la lluita “contundent” de Lula da Silva contra la pobresa i fenòmens com les faveles o l’analfabetisme.

Artur Mas ha elogiat el premiat, de qui ha dit que va posar les bases per al creixement econòmic del Brasil. “Va entendre, ell que tenia passat sindicalista i molt d’esquerres, que si no hi havia creixement econòmic no hi hauria repartiment de riquesa”, ha dit.

Lula accepta amb “alegria i orgull”

L’expresident brasiler ha fet arribar una carta d’agraïment per un premi que, confessa, l’ha agafat per sorpresa. “Una conquesta com aquesta reforça la meva convicció en la importància de lluitar per una societat més justa i democràtica, sense fam i misèria”, ha dit Lula. El mandatari podria venir a Barcelona el mes de juny a recollir el premi si la seva salut li ho permet. Lula creu que el guardó augmenta els vincles entre Catalunya i el Brasil. L’expresident brasiler succeeix en el premi l’escriptor japonès Haruki Murakami, guanyador en l’edició de 2011. Un premi al qual enguany han concorregut 177 candidatures.