La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha arrencat la segona jornada del debat d'investidura. La líder de Ciutadans ha retret a l'aspirant a president, Artur Mas, que el seu discurs de desobediència no quadra amb el que ha defensat durant anys. El president en funcions s'ha defensat dient que en aquests moments s'ha de lluitar contra lleis injustes. INÉS ARRIMADAS, presidenta del Grup Parlamentari de Ciutadans "Cuando usted llama a la insurrección lo siento pero no cuela, porque sabemos cómo es." ARTUR MAS, candidat a la presidència de la Generalitat "Si les lleis injustes no s'haguessin modificat mai, senyora Arrimadas, vostè no hauria pogut votar, perquè és una dona." També ha criticat la voluntat de saltar-se la llei el líder del PSC. Per Miquel Iceta no és veritat que el futur de Catalunya només pugui tenir un sol full de ruta. MIQUEL ICETA, president del Grup Parlamentari del PSC "Vostè ens diu que només hi ha un camí, que és la independència, només una manera, situant-nos fora de la legalitat, i només un líder capaç de fer-ho que és vostè, jo li he de dir no, no i no." ARTUR MAS, candidat a la presidència de la Generalitat "Arribaré tan lluny com calgui per establir el mandat rebut a les urnes al 27-S." Tampoc no donarà suport a la investidura de Mas Catalunya Sí que es Pot. Lluís Rabell desconfia que el gir social que ha fet Mas es pugui convertir en realitat. Mas s'ha defensat retraient l'actitud d'Iniciativa quan estava al tripartit. LLUÍS RABELL, president del Grup Parlamentari de Catalunya Sí que es Pot "Tot el que ens va dir ahir està aquí. En l'acord no realitzat de legislatura de 2012 un es pregunta per què en tres anys no han pogut fer això ho faran ara en 18 mesos." ARTUR MAS, candidat a la presidència de la Generalitat "I em parlen de concerts educatius a determinades escoles. I jo em pregunto, quan vostès van governar la Generalitat durant set anys, per què els van mantenir?" Ja a la tarda, el líder del Partit Popular Català ha lamentat que Artur Mas faci tant de cas de la CUP perquè l'investexi president. XAVIER GARCÍA ALBIOL, president del Grup Parlamentari del PPC "Dependrà de 10 diputats que aposten per trencar-ho absolutament tot, aquest és el gran drama que tenim els catalans." Mas ha puntualitzat que l'entesa amb la CUP podria ser només per a la investidura i no per tirar endavant l'acció de govern.

La segona jornada del ple d’investidura de la presidència de la Generalitat ha començat amb el torn de rèplica dels partits de l’oposició al discurs com a candidat d’Artur Mas. Durant el matí, Ciutadans ha encetat la roda. La presidenta del grup parlamentari, Inés Arrimadas, ha acusat Mas de “mentir sobre el procés i sobre la possible sortida de Catalunya de la Unió Europea” en cas d’independència. Arrimadas també li ha retret la qüestió del 3 % i que hagi dut els catalans a un atzucac del qual ell, ha dit, no els pot fer sortir. També ha afegit que no veu el presidenciable desobeint perquè el considera un home d’ordre. Per això li demana que acati la llei.

Mas ha contestat Arrimadas argumentant que “l’Estat espanyol no ha fet res per apropar postures amb les administracions catalanes” malgrat la majoria netament independentista que es va configurar a la cambra catalana el 27-S. Mas li ha recordat a la líder de Ciutadans que si no s’hagués produït la desobediència de les lleis al llarg de la història, ella tampoc no hauria votat mai per la seva condició de dona.

Segons Iceta, el moment de Mas ja ha passat

Després d’Arrimadas ha estat el torn del president del Grup Parlamentari del PSC, Miquel Iceta. Iceta ha titllat de “disbarat fora de la legalitat” l’aprovació de la moció independentista i ha acusat Artur Mas de fer el que calgui per continuar en el càrrec després de cinc anys de govern que considera perduts. Pel líder socialista, “el moment polític de Mas ha passat” i ha reivindicat que hi ha camins alternatius a la separació amb l’estat, a l’actuació fora de la llei i al lideratge del polític de Convergència Democràtica de Catalunya.

Artur Mas ha respost Iceta que no té intenció de caure en la il·legalitat sinó de canviar els marcs legals actuals; que “arribarà tan lluny com calgui per complir el mandat democràtic expressat pels catalans a les urnes”; i que no li tremolaran “ni les cames ni el pols”. El líder convergent ha anat més enllà i ha dit que si les coses segueixen el curs actual, el procés de desconnexió podria durar menys de 18 mesos.

Rabell fa un discurs marcadament social

El president del Grup Parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha estat el tercer en interpel·lar Artur Mas. Rabell ha fet girar gran part del seu discurs al voltant de les polítiques socials i ha criticat l’actuació feta pel govern sortint durant la darrera legislatura. Ha criticat, per exemple, les privatitzacions de la Sanitat i ha reclamat l’aplicació d’una renda mínima garantida. La corrupció i el cas Pujol també han rondat el discurs del líder de la coalició d’esquerres que ha reclamat que Catalunya torni a un full de ruta més transitable en què es recuperi la majoria social a favor del dret a decidir i la celebració d’un referèndum pactat.

Mas ha contestat Rabell que si no han tirat endavant certes polítiques socials com la renda mínima garantida ha estat precisament perquè Catalunya no disposa de les estructures d’estat que necessita i per les constants sentències del Tribunal Constitucional que lligaven de mans i peus l’executiu català. El candidat a la presidència ha replicat a Rabell que no serveix de res proclamar el dret a decidir si després l’estat no el concedeix.

Albiol, preocupat per la dependència a la CUP

Ja després de dinar, Xavier García Albiol (PP) ha lamentat la dependència de Junts pel Sí a la CUP i ha demanat a Artur Mas que explori altres possibilitats com C’s i el PSC per arribar a acords en matèria econòmica, social i fiscal. Albiol ha admès que Mas no pactarà amb el Partit Popular perquè “considera que som mala gent”.

La CUP ha aparegut nombroses vegades en el discurs de Xavier García Albiol, que els ha titllat de “partit estrafalari i radical” que “aposta per trencar-ho tot”. Per al·lusions, els 10 diputats de la CUP han respost irònicament alçant-se per aplaudir Albiol al final de la seva intervenció.

La CUP reafirma el “no” a Artur Mas

Sense sorpreses, Antonio Baños ha anunciat al faristol del Parlament que la CUP votarà en contra de la investidura d’Artur Mas com a presdient de la Generalitat de Catalunya. Baños ha argumentat diversos motius, entre els quals, considera que el discurs d’aquest dilluns del candidat no permet “treure l’entrellat de si el nou govern serà autonomista o republicà”.