L’Ajuntament va emetre una ordre de precintament el 29 de març, i va avisar que, si en un termini de dos mesos el Centre d’Internament d’Estrangers no tancava, portaria el Govern espanyol a l’Audiència Nacional, que segons les fonts municipals consultades és qui hauria de decidir “si preval el dret urbanístic o el dret del Ministeri a tenir un equipament on vulgui i sense llicència”. Durant les pròximes setmanes el consistori té previst esgotar totes les vies administratives, però com ja va anunciar en el seu moment el regidor Jaume Asens, el conflicte es pot acabar resolent per la via judicial. 

Cal recordar que el consistori va ordenar el cessament d’activitat del CIE el juliol del 2016 per no disposar d’una llicència d’activitat adequada i no complir amb les normes de seguretat. Malgrat això, el centre va reobrir l’endemà, després de vuit mesos tancat per obres de reforma.

Fonts de la Policia Nacional preguntades per Europa Press han defensat que el centre ha seguit amb el seu “curs i funcionament normals”, perquè no se sent interpel·lat per l’ordre de precintament de l’Ajuntament, ja que asseguren que no en té la competència. Sostenen que el consistori no té la “facultat legal” per ordenar el precintament del centre, però asseguren que sí que tancaria si així ho decidís un jutge, ja que la Policia Nacional sempre compleix amb les decisions judicials. Tot això, segons les fonts consultades.