Ha estat l'últim ple de la Diputació de Barcelona i el darrer en el mandat dels socialistes. El resultat de les eleccions municipals ha capgirat el repartiment de forces en aquest hemicicle, que ara queda així. Convergència ha aconseguit la majoria, però aquesta no és absoluta i necessitarà pactes per governar. Per això, en l'organisme provincial es planteja el mateix dubte que en molts consistoris: si hi haurà acord amb el PSC o amb els populars. De moment, el president en funcions, el socialista Antoni Fogué, s'ha mostrat obert a negociar amb CiU pel futur govern. ANTONI FOGUÉ, president en funcions de la Diputació "Haurem de veure el nou grup de Convergència i Unió i evidentment si vol comptar també amb el suport i la col·laboració del grup del PSC com ho han fet altres vegades o opta per altres vies". Fogué s'ha acomiadat dels diputats que l'han acompanyat fins ara i aviat han començat a sonar les travesses sobre la propera presidència. Una de les candidates a encapçalar la Diputació és l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa. També sonen amb força els noms de l'alcalde de Martorell, Salvador Esteve, i el del líder de Convegència a Terrassa, Josep Rull. Qui finalment sigui elegit, encapçalarà un organisme amb una enorme potència en mitjans humans, materials i econòmics. De fet, la Diputació ofereix suport a molts ajuntaments per a inversions en infraestructures, serveis, equipaments o urbanisme.

Convergència i Unió és per primer cop la llista majoritària a la Diputació de Barcelona, ja que té 20 diputats, per 19 del PSC. La suma dels diputats del PSC, ERC i ICV-EUiA seria insuficient si el PP donés suport als nacionalistes. Fogué ha destacat la bona sintonia entre CiU i PSC durant el mandat, ja que en ser un ens supramunicipal, “és molt més senzill d’entendre’s”, ha dit. Preguntat sobre un possible aprimament de la Diputació, el president sortint ha dit que en el darrer mandat s’ha reduït la despesa en un 20% i que per fer retallades, primer cal conèixer bé la institució.

Esteve, Conesa o Rull

L’actual alcalde de Martorell, Salvador Esteve, seria el candidat amb més possibilitats de presidir la Diputació de Barcelona, en cas que Convergència assolís la majoria amb els pactes. El veterà alcalde de Martorell ha revalidat la majoria absol·luta al seu municipi i té experiència en la gestió supramunicipal com a president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Altres noms que sónen són els de l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa o del dirigent de CiU a Terrassa, Josep Rull.