L’Ajuntament de Barcelona ha demanat la col·laboració de la ciutadania del 24 al 29 d’abril, mentre duri la vaga de neteja, per evitar que els carrers s’omplin de brutícia. En aquest sentit, el regidor de Transició Ecològica (i responsable de la neteja a la ciutat), Eloi Badia, ha demanat “reciclar i treure el mínim indispensable d’escombraries” si es manté la vaga. Badia ha fet la crida en especial als barris amb recollida porta a porta, on no hi ha contenidors per llençar la brossa.

En la mesura del possible, si dissabte, 23, hem pogut treure les escombraries i ens podem esperar fins al divendres 29, molt millor
Eloi Badia, regidor de Transició Ecològica

Aquesta és una de les peticions que ha fet el govern municipal als ciutadans davant dels sis dies d’aturada convocats pels sindicats UGT, CCOO i CGT, després d’admetre que “no hi haurà servei en plena normalitat”. El servei de recollida de trastos vells tampoc no funcionarà del 24 al 29 d’abril.

En una roda de premsa aquest dijous, els tinents d’alcalde d’Urbanisme i de Seguretat —Janet Sanz i Albert Batlle— també han demanat que la generació de residus a les llars i comerços de la ciutat es redueixi tant com sigui possible. De la mateixa manera, han insistit a fomentar el reciclatge de totes les fraccions per evitar el desbordament dels contenidors. De fet, els sindicats ja han avisat que l’aturada comportarà l’acumulació de deixalles i brutícia als carrers.

“Encara hi ha temps per arribar a un acord”

Per la seva banda, Janet Sanz també ha instat les empreses de neteja de Barcelona i els representants dels 4.000 treballadors cridats a la vaga a seguir negociant perquè es desconvoqui la vaga: “L’acord és possible i encara hi ha temps”. Sanz ha insistit que “la neteja és una prioritat” a Barcelona i que “tant la ciutat com la ciutadania es mereixen que no hi hagi vaga”. En paral·lel a això, la tinenta d’alcalde s’ha adreçat a la Generalitat perquè decreti uns serveis mínims que s’adeqüin a la realitat de la ciutat.

Tant Sanz com Eloi Badia han explicat que han demanat al govern català que pensi en “l’enorme diversitat de Barcelona” a l’hora de decretar els serveis mínims i que tingui en compte equipaments sensibles com els entorns escolars, els mercats o els centres sanitaris, zones que els sindicats de la neteja ja s’han compromès a mantenir netes durant la vaga.

Activada una taula de coordinació per la vaga

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que si es manté l’aturada al servei s’activarà una taula de coordinació en què hi haurà presents diferents serveis municipals (des de la Guàrdia Urbana fins a Comerç, passant per Mobilitat o Salut) “per fer front a les contingències que es puguin produir” entre diumenge, 24, i el divendres 29 d’abril.