A la mateixa hora que començava el ple de l'Ajuntament ho feia també el debat d'investidura. La falta d'entesa al Parlament per formar nou govern ha dut el PSC a retirar a última hora una proposta amb què volia posar deures a l'executiu que previsiblement liderarà Pere Aragonès. Jaume Collboni, primer tinent alcalde "Avui no tenim president de la Generalitat, no pertoca fer aquest debat a l'espera que els partits independentistes arribin a un acord i decidir qui governa aquest país i amb qui hem de parlar des de l'Ajuntament de Barcelona." Les diferències entre Esquerra i Junts al Parlament que han frustat avui la investidura de Pere Aragonès s'han fet visibles també a l'Ajuntament. Els dos partits hi han defensat propostes per a una llei d'amnistia, però només se n'ha aprovat una. La d'Esquerra, que, a diferència de la de Junts, feia referència també a l'indult. Un gest que han agraït els comuns, que hi han votat a favor. Marc Serra, regidor Drets de Ciutadania "Les propostes antirepressives no poden competir entre elles i perquè al mateix temps no es pot renunciar a cap." Elisenda Alamany, portaveu adjunta ERC "Per guanyar no valen dreceres ni fórmules màgiques. Només hi ha un camí, avançar sent més i més forts." Ferran Mascarell, regidor Junts "Amnistia i indults són dues coses diferents, no són intercanviables. No són equiparables, siguem clars." Luz Guilarte, presidenta Grup Municipal Cs "Si el futuro gobierno de la Generalitat se coordina igual que Esquerra y Junts en este ayuntamiento seguimos apañados." Josep Bou, president Grup Municipal PP "De cap de les maneres no estaré a favor de l'amnistia perquè el qui la fa, que la pagui." Eva Parera, regidora Barcelona pel Canvi "Vostès no volen fer un estat, volen crear una tribu amb un chamán al front." La proposta aprovada defensa també la llibertat immediata dels presos independentistes.

La investidura fallida de Pere Aragonès al Parlament s’ha colat al ple de l’Ajuntament de Barcelona. El PSC portava a votació una proposta que posava deures al futur govern de la Generalitat, però la falta d’acord entre ERC i Junts a la cambra catalana ha dut els socialistes a retirar-la. “Com que no tenim president, no pertoca fer aquest debat”, ha defensat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que ha anunciat la retirada de la proposta per sorpresa de la resta de grups.

De fet, la decisió de Collboni ha generat un seguit de retrets per part de l’oposició. “Els ha molestat que no siguin vostès —el PSC— els que opten a la presidència”, ha etzibat Elsa Artadi (Junts) al PSC en una intervenció telemàtica des del Parlament. “Al final, Salvador Illa no ens ha deixat tirats, sinó enganyats”, ha afegit Paco Sierra (Cs) després que el candidat socialista no hagi pogut optar a la investidura malgrat postular-s’hi.

Des d’ERC, Jordi Coronas ha recriminat a Collboni les formes a l’hora de retirar el debat, sense avisar abans els grups, i ha dit que “volíem parlar de la ciutat”. La coincidència del ple de l’Ajuntament amb el debat d’investidura ha fet que tant Artadi com també Ernest Maragall (ERC) hagin seguit la sessió municipal de forma telemàtica des del Parlament. La diputada del PP Eva Parera (regidora de Barcelona pel Canvi), ha estat present durant tot el ple al consistori i serà a la cambra catalana per la votació.

Suport a una llei d’amnistia… i a l’indult

Minuts abans d’aquest debat fallit, el Ple ha aprovat una proposta d’ERC que insta el Congrés dels Diputats a aprovar una llei d’amnistia per als encausats del procés i que demana la llibertat immediata dels presos independentistes. La petició ha rebut el suport de BComú, mentre que la resta de grups hi han votat en contra i Junts s’ha abstingut.

La formació duia una proposta similar, però només ha prosperat la d’Esquerra perquè incorporava una referència a l’indult i a la reforma del Codi penal per evitar la repressió d’idees polítiques, que els comuns han aplaudit. El debat, no obstant això, ha fet evident també a l’Ajuntament les diferències que ERC i Junts mantenen al Parlament i que deixaran per a més endavant que Pere Aragonès es converteixi en el proper president de la Generalitat.