El Parlament de Catalunya ha tombat aquest divendres la primera votació de la investidura del candidat d’ERC, Pere Aragonès. Una votació que ha tingut els suports dels nou diputats de la CUP i els 33 d’ERC, però l’abstenció dels 32 escons de Junts.

Ara, però, Aragonès tindrà una altra oportunitat en un segon plenari que tot apunta que se celebrarà dimarts, dia 30, i aleshores només necessitarà la majoria simple. Tot i això, igualment necessitarà els vots a favor de Junts per ser investit. Si tampoc no ho aconsegueix s’obriria un període de dos mesos des d’aquest divendres i, si això tampoc no fos possible, el 26 de maig serien convocades automàticament eleccions per al cap de 54 dies, ja al juliol.

700 M € per a l’emergència social

En el discurs d’investidura el candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha anunciat que en els primers 100 dies de govern vol mobilitzar “700 milions d’euros per fer front a l’emergència social”. Una partida pressupostària amb ajudes per als autònoms i les pimes, famílies vulnerables, persones a l’atur de més de 45 anys i els joves. També s’ha compromès a invertir per reduir les llistes d’espera per a l’atenció de la dependència i ha avançat la intenció de desenvolupar un pla integral per a la salut mental i emocional “per superar el xoc emocional” provocat per la pandèmia. Aragonès ha dit que es prioritzaran els adolescents, que han vist estroncada la seva vida per la covid-19.

Referèndum d’autodeterminació i amnistia

Sobre com pensa abordar la resolució del conflicte polític amb Espanya, Pere Aragonès ha dit que la celebració d’un referèndum i l’amnistia i retorn dels presos i dels polítics a l’exili “és imperatiu”. Segons el republicà, al Parlament hi ha “una àmplia majoria a favor de la independència. Hem de saber utilitzar la força, que per primera vegada les forces independentistes han superat el 50 %”. Ha reclamat, però, “superar les malfiances amb qui compartim projecte, sortir de la zona de confort i treballar conjuntament”. Aragonès ha agraït el suport de la CUP i ha enviat un missatge a Junts: “Perseguir el maximalisme contribueix al bloqueig del país”. Per ampliar les bases i perseguir el seu objectiu el candidat d’ERC també ha tornat a cridar els comuns a sumar-se a l’acord: “Espero convèncer En Comú Podem al llarg del debat d’investidura. No serà fàcil, ho sé”.

Retard pel vot delegat de Lluís Puig

El ple havia de començar a les 10 h i s’ha retardat l’inici perquè la Mesa ha hagut de discutir sobre el vot delegat del diputat de Junts Lluís Puig, des de Bèlgica. La majoria independentista a la Mesa ha mantingut el vot delegat de Puig, si bé segons fonts parlamentàries el secretari segon de la Mesa, l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, de Junts, s’ha abstingut.
El ple s’ha retardat encara més en presentar també Ciutadans una petició de reconsideració, que ha portat la Mesa i la Junta de Portaveus a tornar a reunir-se.

Plenari a l’auditori per complir les mesures de seguretat

El debat se celebra, com la sessió constitutiva del Parlament del 12 de març, a l’auditori de la cambra catalana, més espaiós i ventilat per poder acollir els 135 diputats.

La sessió ha començat amb la intervenció, sense límit de temps, del candidat a la investidura, per exposar el seu programa de govern i, a continuació, serà el torn dels líders parlamentaris, de major a menor, que disposaran de 30 minuts. Després de la rèplica d’Aragonès i la contrarèplica dels grups parlamentaris, es procedirà a la votació, en la qual els diputats seran cridats un a un a pronunciar des del seu escó quin és el seu vot: “sí”, “no” o “abstenció”. És el primer ple que dirigeix la presidenta del Parlament, Laura Borràs.