L’organització de la Copa Amèrica 2024 a Barcelona comença a deixar empremta a la ciutat. L’Institut de Nàutica de Barcelona reorganitzarà la seva activitat, ampliarà la superfície i diversificarà l’oferta formativa. Tot plegat, perquè un dels espais que actualment ocupa l’Institut, l’edifici de la Nau, esdevingui la seu d’un dels equips estrella de la Copa Amèrica. De retruc, l’Institut de Nàutica es traslladarà per concentrar tota l’activitat en dos altres edificis, situats l’un davant de l’altre.

L’edifici de la Nau de la Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona que ara utilitza l’Institut serà la base de l’equip Luna Rossa Prada Pirelli de la Copa Amèrica. Per això, el curs vinent, 2023-24, l’activitat formativa que s’hi fa es traslladarà a l’edifici Escar, que alhora s’anirà ampliant progressivament.

Les obres tenen un pressupost de 4,5 milions d’euros i, quan acabin, la superfície total de l’Institut serà de 4.724 m².

Reorganització i transformació de l’institut

El projecte de l’Institut de Nàutica s’ha presentat aquest divendres amb àmplia representació institucional. Des de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Port de Barcelona han subratllat que es tracta d’una transformació que va molt més enllà d’un simple trasllat, perquè permetrà reorganitzar l’activitat del centre, però també ampliar i diversificar l’oferta formativa que ofereix. Per això, han reivindicat la Copa Amèrica com “una oportunitat”.

La transformació es farà de forma progressiva durant els propers quatre anys. L’Institut passarà de les tres seus actuals (el Taller de Drassanes i els edificis de la Nau i el Far) a només dues (els edificis Far i Escar). Això permetrà facilitar la tasca educativa, perquè les aules i els tallers de pintura, fibres i veles estaran molt més a prop, i els vaixells estaran varats a la zona del moll de Pescadors.

Més alumnes i més oferta d’ensenyament

A banda, l’objectiu a mitjà termini també és augmentar el nombre d’alumnes i ampliar l’oferta formativa, tot i que els responsables no n’han donat més detalls.

Actualment hi ha uns 400 alumnes repartits entre els cicles formatius de grau mitjà i superior, programes de formació i inserció, batxillerat esportiu i ensenyaments de tècnic de grau mitjà i superior d’esport.