La Comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat la iniciativa ciutadana que va servir de base a l’alcaldessa, Ada Colau, per suspendre les relacions amb Israel i l’agermanament amb Tel-Aviv amb un decret. La proposta ha rebut només els vots a favor de BComú, mentre que ERC s’ha abstingut i la resta de grups (PSC, Junts, Cs, PP i Valents) hi han votat en contra. La votació no altera res, perquè la decisió és ferma amb el decret d’alcaldia.

Diverses persones s’han concentrat a la Sala Lluís Companys durant el debat amb banderes de Palestina i cartells en què es podia llegir “No a l’apartheid, sí als drets humans“. La iniciativa ciutadana va comptar amb el suport d’un centenar d’entitats i 4.000 signatures. Per defensar la proposta, Salah Jamal ha assegurat que l’agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv “no ha servit de res, només per blanquejar Tel-Aviv, una ciutat que no és democràtica”.

bandera Palestina

Els arguments de l’oposició

Tot i coincidir amb el diagnòstic sobre la política d’Israel, el republicà Jordi Coronas ha dit que la solució no és trencar agermanaments sinó aprofundir en la diplomàcia entre ciutats. El portaveu d’ERC també ha criticat el decret de Colau per ser “la via menys democràtica”. Des de Junts, Jordi Martí i Galbis ha defensat que cal “mantenir i refer tots els ponts de diàleg entre ciutats” i ha dit que, en la decisió de l’alcaldessa, “hi veiem antisemitisme”.

El líder municipal de Cs, Paco Sierra, ha dit que no tolera “les faltes de respecte a una democràcia com Israel i tampoc les vulneracions de drets fonamentals”. Des del PP, Josep Bou ha afegit que “els ponts no es poden trencar” i que la missió de Barcelona i Tel-Aviv és “parlar i fer camí”. Óscar Benítez (Valents) ha dit que la decisió de l’alcaldessa “dinamita la democràcia a Israel i afavoreix l’antisemitisme”.

Els socis de govern, dividits

La tinenta d’alcaldia Laia Bonet (PSC) ha reprovat la “decisió unilateral de l’alcaldessa per esquivar la minoria absoluta” dels comuns. “Barcelona no trenca, ens comprometem a aixecar la suspensió“, ha afirmat. La tinenta d’alcaldia Laura Pérez (BComú) ha defensat el suport a la iniciativa per “coherència”, tal com s’han suspès també les relacions amb Sant Petersburg per la invasió a Ucraïna. “El nostre compromís amb la justícia global no depèn de la votació d’avui”, ha afegit.

En representació de les entitats que donen suport a la iniciativa ciutadana, Alys Samson ha recriminat a les forces progressistes que defensin suspendre relacions amb ciutats russes i no amb Israel: “La imatge que doneu és que les vides palestines us importen menys”.

Un segon debat amb votació diferent

En la mateixa comissió s’ha fet un segon debat sobre el mateix tema amb un resultat diferent. El PP ha presentat una proposta per rebutjar la suspensió temporal dels vincles amb Tel-Aviv que no ha prosperat. ERC ha optat pel ‘no’ i hi ha hagut un empat entre vots contraris (ERC i BComú, 20 regidors) i a favor (PSC, Junts, Cs, PP i Valents, també 20 perquè al PSC li falta un regidor). El vot de qualitat del grup de l’alcaldessa, BComú, ha decantat la votació cap al ‘no’.