El PSC, Iniciativa-Catalunya Verds i Esquerra han acordat avui demanar la convocatòria de la Diputació Permanent per forçar la compareixença parlamentària de CiU durant aquest mes d'agost. Previsiblement dimarts registraran la sol·licitud i, per tant, el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, en principi haurien de comparèixer la setmana del 22 d'agost. LAIA ORTIZ, portaveu dICV-EUiA "I el que li diem al senyor Mas és que el problema del govern de la Generalitat és que només rema per a alguns mentre es deixa a la deriva un sector molt vulnerable de la població." JOAQUIM NADAL, president del Grup Parlamentari del PSC "Estem d'acord en que es revisi però no estem d'acord que es deixi de pagar, s'endarrereixi el pagament o es canviï el sistema de pagament sense avisar." El PP i Ciutadans també consideren que el govern ha de donar explicacions sobre els canvis introduïts aquest agost en el cobrament del PIRMI. De la seva banda, el govern s'ha mostrat disposat que compareguin els consellers. RAMON ESPADALER, portaveu adjunt de CiU al Parlament "Tant el conseller Mena com el conseller Cleries estan en total disponibilitat d'explicar allò que estan fent que és garantir la renda mínima d'inserció a aquelles persones que més ho necessiten i per garantir-ho, insisteixo, cal combatre el frau que és el que s'està fent." El síndic de greuges ha obert una actuació d'ofici i ha sol·licitat un seguit informacions a la Generalitat per valorar l'actuació de l'administració. En un comunicat, també hi han afegit que la demora en el pagament del PIRMI ocasiona un greuge per al dret de les persones. A més, el síndic considera necessari de cara al setembre tornar a l'anterior sistema de pagament, perquè els beneficiaris de la renda mínima d'inserció puguin disposar d'aquests diners el dia 1 de cada mes. També per pressionar el govern, l'Assemblea de Treballadors a l'Atur de Barcelona han convocat una protesta a la plaça de Sant Jaume el proper dijous en què exigiran a la Generalitat que apugi el PIRMI fins als 650 euros.

La portaveu d’ICV-EUiA, Laia Ortiz, ha argumentat que el canvi en el sistema de pagament -i els retards que això ha ocasionat- han originat una situació “d’emergència social” que justifica la convocatòria de la Diputació Permanent. Ortiz ha acusat el president Artur Mas de tractar els beneficiaris de la RMI -també coneguda com a PIRMI- com si fossin “delinqüents” en lloc de “persones en risc d’exclusió social”. Per això, han demanat la convocatòria de la Diputació Permanent amb l’objectiu que compareguin el conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries.

Cues per cobrar

La Generalitat ha canviat el sistema de pagament de la RMI -ara es paga amb un xec nominatiu en lloc d’una transferència bancària- per evitar fraus. Els beneficiaris, però, es queixen que la modificació s’ha fet sense avís previ i això ha originat retards en el pagament. De fet, hi ha beneficiaris que encara no han cobrat. En alguns casos greus, l’Ajuntament ha avançat el pagament, que després la Generalitat li haurà de reemborsar.