Recàrrecs en els rebuts, endarreriment en el pagament del lloguer i moments d'incertesa i angoixa. Aquests són els efectes directes dels canvis en el sistema de cobrament del PIRMI. MONTSE CLARES, beneficiària del PIRMI "Me veo que ahora tengo que pagar los retrasos en los recibos, y aparte, ocho días que he estado sin ingresar un dinero que yo contaba para comer". Algunes associacions ho veuen com un cop baix en ple estiu a les famílies més sensibles dels barris treballadors. L'ajuda es destina a les necessitats més bàsiques i afecta l'alimentació i, sobretot, l'habitatge. SALVADOR TORRES, membre de l'Associació 500x20 i president de l'Associació de Veïns de Porta "Estem parlant de 420€, els lloguers socials són de 400. La situació s'agreujarà". Les entitats socials també han hagut de fer de mediadors entre llogaters i propietaris. Tot i que no afecta directament l'Ajuntament, el consistori ha atès unes 500 trucades i 600 persones s'han presentat a les oficines per reclamar que no havien cobrat el xec. I ha mirat de donar-hi resposta. MAITE FANDOS, quarta tinent d'alcalde "L'Ajuntament ha avançat els diners a 11 persones". Aquesta és l'única oficina de Barcelona on es pot revisar l'expedient del PIRMI, de 15 h a 20 h del vespre. La Generalitat ha ampliat el termini de cinc dies per a fer unes revisions, que a tot Catalunya han de passar 10.000 persones.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha declarat que si l’endarreriment en el cobrament del PIRMI persisteix, l’Ajuntament cobrirà el pagament de més xecs.

L’Ajuntament també ha rebut 500 trucades per demanar informació i 600 reclamacions de persones que encara no han cobrat l’ajuda. Aquesta informació ha estat transferida al Departament de Benestar Social i Família perquè en puguin estudiar els casos. El consistori també ha fet front a aquesta problemàtica avançant els diners més necessaris, uns diners que la Generalitat reemborsarà posteriorment.

La Generalitat ha canviat el procediment de cobrament per a evitar fraus. El president de la Generalitat, Artur Mas, defensa que les noves mesures serveixen per assegurar que qui rep aquest subsidi realment ho necessiti.

Els efectes a Nou Barris

Els canvis en el procés de cobrament de la Renda Mínima d’Inserció, l’anomenat PIRMI, han afectat en la cobertura de les necessitats més bàsiques a les famílies més pobres dels barris barcelonins. L’habitatge i el menjar, són les dues despeses principals dels beneficiaris d’aquesta ajuda, que aquest agost no han pogut cobrar a l’inici de mes. Aquest fet ha provocat efectes directes: retards en el pagament dels lloguers, recàrrecs en els rebuts de l’aigua o l’anul·lació de les línies de telèfon contractades.

Des del districte de Nou Barris, el president de l’Associació de Veïns del barri de Porta i membre de l’Associació 500×20, Salvador Torres, ha criticat que “l’administració ho ha fet expressament en període de vacances, de practicar aquest nou cop a les famílies més necessitades dels barris treballadors,  que s’afegeixen a moltes altres retallades, i que agreujaran molt la situació de moltes persones.”

En aquest sentit, i perquè “ja s’han traspassat massa línies vermelles“, la FAVB ha convocat una Assemblea Extraordinària el proper 22 d’agost, que tractarà tres punts: les retallades sanitàries i socials, els desnonaments i el moviment dels “indignats”.