Després de la lluita contra la corrupció i la defensa de l’estat del benestar contra la crisi econòmica, Catalunya ha estat protagonista en el discurs del rei. Felip VI ha demanat que es respecti la Constitució i que es faci un esforç sincer de retrobada i unitat en un projecte que garanteixi la pluralitat. “Ningú a l’Espanya d’avui és adversari de ningú”, ha dit abans de demanar que el desacord no es resolgui amb ruptures emocionals o sentimentals.

Felip VI ha demanat sumar les diferències “que hem de comprendre i respectar” i ha destacat que la unitat “permetrà arribar més lluny en un món que no accepta ni la debilitat ni la divisió de les societats i camina cap a una major integració”. El monarca ha demanat fer un esforç de retrobar-se “en el que mai hauríem de perdre: els afectes mutus i els sentiments que compartim”.

Després de lloar el consens constitucional del 78 i la sobirania del poble espanyol, Felip VI ha parlat de sentiments: “Milers d’espanyols portem Catalunya al cor, com també per milions de catalans la resta d’espanyols formen part del seu propi ésser”. Per això s’ha mostrat preocupat davant possibles fractures emocionals o disputes entre famílies, amics o ciutadans. A banda de Catalunya, el monarca també ha demanat tallar de soca-rel la corrupció i fer més esforços per lluitar contra la crisi.