Foto: @RFEF

Després de la notícia que Luis Rubiales finalment no dimitirà pels fets de la celebració de la final del Mundial de futbol, les reaccions de polítics no han trigat a arribar. El president de la Reial Federació Espanyola de Futbol ha assegurat aquest divendres al matí en la seva intervenció davant l’assemblea general de la RFEF que el petó amb Jenni Hermoso va ser consentit i que a Espanya cada cop hi manca més llibertat.

L’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat una de les primeres regidores de l’Ajuntament a dir-hi la seva, amb una publicació a Instagram en què dona suport a Jenni Hermoso en un text molt breu: “Amb tu, Jenni Hermoso. I punt”. L’alcalde, Jaume Collboni, ha retuitejat la piulada d’Alexia Putellas, que ha titllat d'”inaccceptables” les paraules de Rubiales: “S’ha acabat”, ha afegit la jugadora del Barça. Abans que Rubiales sorprengués tothom, Collboni havia demanat que la previsible dimissió del dirigent servís per “mai més faltar al respecte a les dones”.

Ernest Maragall, regidor d’ERC, ha demanat la dimissió de Rubiales com el “primer pas en la profunda transformació de l’esport professional” i ha afirmat que aquest cas és l’expressió clara de “masclisme i corrupció”. En una nota de premsa, Esquerra Republicana a nivell català també ha condemnat les declaracions de Rubiales i en demana el cessament. La vicesecretària general de Feminismes i LGTBI i portaveu, Raquel Sans, ha dit: m”Considerem reprovables, indignants i vergonyoses les declaracions d’avui del senyor Rubiales, també els aplaudiments còmplices i els silencis eixordadors que estem patint aquests dies”.

El portaveu del Grup Municipal de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis, ha qualificat Rubiales de “masclista i mentider” també a través de Twitter.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera “abominable” tant el que va fer com el que ha dit Rubiales. En una piulada a X —abans Twitter—, Aragonès ha manifestat que cal “exemplaritat” i la “dimissió immediata” del president de la RFEF. En un segon tuit ha conclòs: “Esperem una posició molt més contundent dels representants del futbol català”.

El Govern espanyol també es pronuncia

La vicepresidenta en funcions del Govern espanyol, Yolanda Díaz, ha piulat que els fets són “inacceptables” i ha instat el Govern a “actuar i prendre mesures urgents perquè Rubiales no segueixi en el càrrec”.

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha replicat a la Federació Catalana de Futbol, que ha qualificat de “creïbles” les explicacions de Rubiales. “És blanquejar el masclisme“, ha afirmat. Caula també ha recordat que Rubiales no ha demanat disculpes, sinó que “ha faltat al respecte de nou a tot un col·lectiu”.