El president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert la reunió fent una crida a la responsabilitat de tothom per posar-se d’acord en mesures que contribueixin a fer front a la crisi i, sobretot, l’atur, que ara com ara és el principal problema de Catalunya. Mas ha encoratjat els assistents a fer pinya, amb frases com “ara és temps d’actuar” o “el país ens està observant”.

A continuacio, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha fet balanç de l’Acord Estratègic de l’economia catalana. El conseller ha constatat que, si hi ha un 20% d’aturats, hi ha alguna cosa que no funciona i, per això, ha convidat els representants socials i polítics a impulsar mesures per veure quina és més efectiva i retirar després les que no tinguin efectes positius. Mas-Colell s’ha mostrat confiat en assolir un acord ampli sobre aspectes com les polítiques actives d’ocupació o la formació professional.

El president del Consell Assessor per a la Recuperació Econòmica i el Creixement (CAREC), Salvador Alemany, ha pregat als assistents que no tanquin la cimera amb mesures de curta volada. Alemany ha encaixat les crítiques al document elaborat pels 19 experts que formen aquest organisme, que els partits d’esquerra han qualificat de neoliberal en incloure propostes com estendre el copagament a sectors com l’educació o la justícia, a més de la sanitat. “Era un punt de sortida per la debat, no un programa de govern”, ha dit el també president del Cercle d’Economia just abans de començar la cimera.

Els partits havien d’intervenir al matí, però abans del dinar no hi ha hagut temps, així que ho han fet aquesta tarda. També han parlat els sindicats, que a primera hora arribaven a la cimera satisfets perquè el Govern s’hagi fet enrere en la idea de consensuar directament el document elaborat pels experts. El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, considera “suficient” pactar una declaració genèrica i reprendre el diàleg permanent entre Govern, empresaris i sindicats. El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha reiterat que les propostes del CAREC són inassumibles pels sindicats.