Tot i les fotografies d'unitat que s'han fet tots els que seran candidats abans del Plenari, avui tocava marcar perfil encara que fos en un escenari tan institucional com el Ple. L'oposició s'ha alineat darrere de CiU amb un text que lamenta l'incompliment per part del govern dels acords majoritaris de Plenari. XAVIER TRIAS, president del Grup Municipal de CiU JORDI WILLIAM CARNES, primer tinent d'alcalde Una picabaralla que no és nova a l'Ajuntament i de la qual Hereu s'ha volgut quedar al marge i evitar el cos a cos. Ha estat el tinent d'alcalde i el portaveu socialista qui han sortit a l'arena. També a defensar l'alcalde de la reprovació finalment fallida que portava el PP. FRANCESC NARVÁEZ, PSC ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA XAVIER FLORENSA, president del Grup Municipal d'ERC Tot i les diferències a l'hora de fer el balanç, també hi ha hagut acords majoritaris. S'ha aprovat la proposició del PSC que demana establir un conveni amb la generalitat per compensar les retallades en cultura i també un text d'iniciativa que insta el Parlament a modificar la Llei de les hipoteques per evitar els desnonaments.
El plenari municipal ha començat amb una lectura de la declaració institucional de solidaritat amb el poble del Japó, davant del cònsol general d’aquest país. Tot seguit, s’ha fet un minut de silenci en record a les víctimes.
Programa d’Actuació Municipal 2008-2011
Tot i que segons l’Ajuntament s’han complert el 91% dels objectius del Programa d’Actuació Municipal, el PAM, tots els grups excepte Esquerra han fet un al balanç negatiu del mandat.
El candidat de CiU a l’alcaldia, Xavier Trias, ha dit que l’any 2008 Convergència ja va advertir que el PAM arribava tard i no solucionava els problemes de la ciutadania. Trias ha definit l’actuació del consistori com la d’un govern que fa “trampes jugant al solitari” i que s’inventa i canvia els indicadors quan li convé. Alberto Fernández Díaz, el líder del Partit Popular, ha descrit el mandat com un “balanç epitafi de la gestió municipal”, i ha criticat que el PAM no ha resolt els greus problemes de la ciutat. Ester Capella, d’Esquerra Republicana, ha destacat que aquest PAM es va elaborar mitjançant un procés participatiu i ha denunciat la poca transparència que ha mostrat el govern municipal en el balanç. Com a resposta a les crítiques, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jordi William Carnes, ha destacat que s’ha treballat de forma rigorosa, concertadament amb els agents socials i amb altres administracions.
Pla d’Energia, Canvi Climàtic i Qualitat de l’Aire
Després de la polèmica encesa aquesta setmana al voltant del Pla de l’Energia, la regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, ha aclarit que l’objectiu del pla és reduir la contaminació que emeten els vehicles i, en cap cas, prohibir la circul·lació dels cotxes amb més de 10 anys d’antiguitat. Mayol ha dit que “el que importa és la contaminació que emeten, no els anys que tenen: en cap document del pla no es fa referència a un màxim de 10 anys.”
Informe d’inversions 2008-2011
El tinent d’alcalde Ramon García-Bragado, del PSC, ha destacat el record d’inversions a la ciutat durant aquests quatre anys, que ha arribat als 3.274 milions d’euros. Convergència i Unió ha respost dient que ara cal veure com queda hipotecat el futur inversor de l’Ajuntament.
Segons el Partit Popular, al llarg d’aquests anys hi ha hagut una discriminació inversora als districtes per color polític. Esquerra Republicana de Catalunya ha reivindicat la seva influència a l’hora de reorientar les inversions de l’Ajuntament per poder sortir de la crisi, i ha considerat prioritàries les inversions en les incubadores d’empreses al 22@, en les columnes Puig i Cadafalch o en els camps de l’Europa i el Sant Andreu. Així mateix, ha volgut recordar que “la situació econòmica de l’Ajuntament de Barcelona és sòlida, es miri com es miri“. ICV ha destacat que una tercera part de les inversions, 1086 M€, s’han destinat a projectes socials, a les persones; i ha destacat que les inversions del consistori han generat un impacte social que ha creat llocs de treball.
D’altra banda, ha estat una de les últimes vegades en què alguns regidors s’han assegut al plenari. És el cas de Francesc Narváez, Ramon García-Bragado o Gemma Mumbrú, del PSC, i Imma Mayol, d’Iniciativa, que ja han anunciat la seva marxa.