L’any 1994 es van plantar una seixantena de tendes de campanya davant el Palau de Pedralbes, a la Diagonal, per reclamar que es destinés el 0,7 % del PIB a cooperació internacional. Aquesta era la xifra que recomanava l’ONU i les administracions s’hi van comprometre. Però quan s’apropen els 30 anys d’aquella acampada, ni la Generalitat ni l’Estat no hi han destinat mai aquesta quantitat.
Lafede, entitat del tercer sector dedicada a la justícia global, demana que s’augmenti el pressupost destinat a la cooperació. De fet, les administracions ho van fer els anys posteriors a l’acampada. En una entrevista al programa ‘Via 15’, el president de l’entitat, Luca Gervasoni, recorda que l’any 2010 es va arribar al 0,43 % per part de la Generalitat. Però la crisi econòmica i les retallades van afectar també aquesta part del pressupost, que es va veure dràsticament reduïda. Si bé és cert que s’ha tornat a augmentar, la xifra se situa, en aquests moments, al 0,2 %, molt lluny de l’objectiu marcat per l’ONU.
Més enllà de la xifra, Gervasoni demana que, per sobre de tot, es mantingui una relació justa amb els països en vies de desenvolupament. “No és una qüestió d’ajuda, no estem demanant caritat, demanem justícia global, que s’estableixin relacions justes entre els diversos països”, detalla. En aquest sentit, a banda del 0,7 %, el president de Lafede demana que es gestioni amb consciència el 99,3 % del pressupost: “També cal canviar totes les polítiques que tenen a veure amb la nostra forma d’estalviar, de consumir, de produir“, afirma.
Cooperació egoista per la pandèmia
La pandèmia ha posat de manifest la necessitat de cooperar amb la resta de països i tenir una visió global. Les vacunes contra la covid, per exemple, han d’arribar a tothom, independentment de l’economia del país. Si no es vacuna la població d’arreu, es poden generar brots que creïn variants noves que travessin fronteres, com ha passat amb l’òmicron, procedent de Sud-àfrica. En aquest sentit, la federació d’entitats del tercer sector apunta que, encara que sigui per qüestions purament egoistes, als països rics els interessa cooperar amb els més desafavorits.
Els ajuntaments, els únics que compleixen
Les úniques administracions que han arribat a destinar el 0,7 % del pressupost a cooperació internacional són alguns ajuntaments, entre els quals, el de Barcelona, l’únic de les quatre capitals de província. Segons Lafede, aquest gest afavoreix, d’una banda, els projectes i països que se’n beneficien però, alhora, millora la imatge de la ciutat. “Fa que Barcelona sigui una marca que no tan sols és coneguda pel Mobile World Congress, sinó també pel seu compromís en favor dels drets humans“, afirma Gervasoni. Altres ajuntaments també destinen el 0,7 % a cooperació i uns pocs fins i tot superen aquest percentatge, com Sant Sadurní d’Anoia, Sant Quirze del Vallès i Sant Boi de Llobregat.