És una reivindicació veïnal que va quedar aturada per la falta de finançament. No era tampoc una prioritat del consistori, però l'acord entre CiU i PP permetrà ara transformar el tram central de la ronda del Mig. Es millorarà l'espai que va des del carrer de Mandri fins a Balmes i les obres començaran, en principi, al novembre. Un cop acabades, la ronda del Mig quedarà remodelada des de la via Augusta fins a la plaça de Lesseps. L'únic tram que quedarà pendent seran els 600 metres de la travessera de Dalt, entre Lesseps i el carrer d'Escorial, que han quedat posposats per la paralització de la línia 9 del metro. Un dels punts on més es notarà aquesta modificació és just aquí al darrere. L'espai viari que hi ha sota el carrer de Muntaner es convertirà en un dipòsit d'aigües pluvials. Amb la supressió del pas elevat els veïns notaran menys soroll. La calçada tindrà tres carrils per a cada sentit de la marxa, un dels quals serà d'ús exclusiu per a autobusos i taxis. L'Ajuntament destinarà més de 6 milions i mig d'euros a aquest projecte, que podria estar enllestit el 2015. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "El Partit Popular ens ho demana. Ho posa com una de les eines de negociació per a la segona fase d'inversions. Bé, nosaltres estem receptius i espero i desitgi que s'aprovi i tiri endavant." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "L'acord no es tracta únicament d'aprovar el projecte sinó d'assignar les primeres partides, que van més enllà de 2013 per la importància d'aquesta obra. Igual que ja hem promogut en altres reformes importants: Diagonal, Paral·lel, passeig de Gràcia" A banda de desbloquejar inversions, CiU i PP també estan immersos en altres negociacions, com ara la revisió del Pla d'usos de Ciutat Vella o l'ordenança de terrasses.

L’acord entre els dos grups municipals per al pressupost de 2012 ja preveia tirar endavant la reforma d’aquest tram de General Mitre. Els populars van insistir que calia completar al més aviat possible la remodelació de la ronda del Mig des de la via Augusta fins a la plaça de Lesseps. I aquesta part central és l’única que faltava. Però fins ara el govern municipal no ho havia prioritzat com a urgent i l’any passat no s’hi van destinar recursos.

L’inici de les obres, al novembre

Avui l’alcalde, Xavier Trias, ha assegurat a BTV que la comissió de govern de dimecres vinent aprovarà la remodelació d’aquesta part de la ronda del Mig. Aquest any només s’hi destinaran 300.000 euros, però el que ve n’hi haurà 5,4 milions i el 2015, un milió més per acabar les obres. Els responsables d’Hàbitat Urbà preveuen publicar al juny d’aquest any l’anunci de la licitació i signar al setembre els contractes amb les empreses constructores. Les obres començarien, doncs, al novembre. El procés pot ser prou àgil perquè el projecte del que s’ha de fer ja està elaborat. De fet, es va aprovar el 2006 després d’un llarg procés participatiu en què els veïns també van poder fer les seves aportacions.

La nova ronda del General Mitre tindrà, en aquest tram, voreres de cinc metres i tres carrils de circulació per cada sentit, amb els vials separats per una mitjana de dos metres a la qual es plantaran arbres. Un dels tres carrils es destinarà a la circulació de busos i taxis.

Al nivell del carrer de Muntaner

La part més complexa de tota l’obra és la supressió del pas per sota del carrer de Muntaner, que s’aprofitarà per fer-hi un dipòsit d’aigües pluvials. Tota l’avinguda quedarà així al nivell de Muntaner, de manera que General Mitre deixarà de ser per als vianants una barrera pràcticament infranquejable entre els barris de la Bonanova i Galvany. A més, els estudis de mobilitat que es van fer quan es va elaborar el projecte van preveure una reducció del volum de trànsit d’entre el 20% i el 25%. La crisi econòmica ha fet que aquesta reducció, a la llarga, pugui ser fins i tot més important.

Entre el gener i l’abril de 2011 es van acabar les obres de reforma de la ronda del General Mitre de la via Augusta al carrer de Mandri i des de Balmes fins a la plaça de Lesseps, remodelada dos anys abans. Però el govern de Jordi Hereu va paralitzar el 2009, davant la situació de crisi econòmica, l’adjudicació d’aquestes obres que quedaven pendents.

Ara, el que falta i queda posposat sense termini és l’arranjament de la ronda a l’altra banda de la plaça de Lesseps, fins al carrer de l’Escorial. En aquesta banda, l’escull a superar són les obres de la línia 9 del metro, que resten aturades per manca de pressupost per part de la Generalitat.